NOORD-HOLLAND - Acht ziekenhuizen uit onze provincie en één uit Gelderland bundelen hun krachten om de behandeling van prostaatkanker te verbeteren. Dit doen ze door patiënten met prostaatkanker in de toekomst te behandelen in één instelling: het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Het zogeheten prostaatkanker-netwerk wordt gevormd door het Nederlands Kanker Instituut, VUmc/AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St Jansdal. Voor nu zijn het bijna alleen nog ziekenhuizen in Noord-Holland, maar de bedoeling is dat in een later stadium meer ziekenhuizen zich bij het verbond aansluiten.

Het samenwerkingsverband zal in 2020 ongeveer een kwart van alle prostaatkankerbehandelingen in Nederland voor zijn rekening nemen. Dat komt neer op 750 prostaatkankeroperaties, tegen ruim 300 van dit soort behandelingen vorig jaar in het Amsterdamse ziekenhuis. De samenwerking begint op 1 september.

Positief vooruitzicht
De nauwe samenwerking tussen de urologen van de aangesloten ziekenhuizen levert naar verwachting 'hoogwaardige zorg' op voor patiënten. Zo worden kennis en expertise van de artsen voortdurend onderling uitgewisseld en overleggen zij continu over behandelplannen van de patiënten. De samenwerking zal volgens de partners ook een stimulans zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

De ProstaatKankerStichting is blij met de oprichting, zegt voorzitter Kees van den Berg. "Dit leidt tot de verbetering van prostaatkankerzorg en is daarom in het belang van zowel de patiënt als zijn familie."