HOOFDDORP - Vanaf maandag 25 maart hebben reizigers en inwoners op 20 stations in Noord-Holland gratis toegang tot drinkwater. Om dit te vieren ontving staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) uit handen van NS president-directeur Roger van Boxtel een fles drinkwater uit de nieuwe watertap op station Hoofddorp. Dit jaar opent NS in totaal 200 watertappunten bij stations, zodat 90% van alle treinreizigers straks toegang heeft tot gratis drinkwater voor onderweg. NS biedt de watertappunten als service aan reizigers en wil hiermee bijdragen aan het verminderen van plastic afval.

“Onze stations zijn een belangrijke schakel tijdens de reis. Gratis drinkwater dat makkelijk toegankelijk is, maakt het station aangenamer. Ook hoeven reizigers geen wegwerpflesjes meer te gebruiken en dat draagt bij aan het verminderen van plastic afval”, vertelt Roger van Boxtel.

Service voor reizigers
Het toevoegen van gratis watertappunten is, naast de verbetering van bestaande voorzieningen, een van de maatregelen die NS neemt om de reizigerswaardering nog verder te laten groeien. Tot 2024 wordt 65 miljoen euro geïnvesteerd in het optimaliseren van met name de regionale stations. Naast watertappunten gaat het om de verbetering van o.a. wacht- en toiletvoorzieningen.

In Noord-Holland staan 20 nieuwe NS watertappunten bij de stations Alkmaar, Alkmaar Noord, Bovenkarspel, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hoofddorp, Hoogkarspel, Hoorn, Koog aan de Zaan, Krommenie Assendelft, Nieuw-Vennep, Purmerend, Purmerend Overwhere, Santpoort Noord, Santpoort Zuid, Schagen en Zaandam Kogerveld. NS werkt hiervoor samen met drinkwaterbedrijf PWN. De voorbereidingen voor de andere provincies zijn in volle gang. Aan het einde van dit jaar is het streven dat er bij ruim 200 stations watertappunten staan. De watertappunten komen op het voorplein van het station, waar de bereikbaarheid het grootst is. Zo krijgen alle OV-reizigers toegang tot gratis drinkwater.