HEERHUGOWAARD - Hollanders hebben de naam de nuchterheid zelve te zijn. Ze denken niet zo moeilijk en staan met beide benen op de grond. Wat is eigenlijk daarnaast het kenmerk van nuchter zijn en waaruit blijkt dat Noord-Hollanders daar goed in zijn? Of valt het allemaal wel mee en zijn ze minder nuchter dan je denkt?

Zonder te balen
Je niet gek laten maken en objectief naar de zaken kijken. De Hollander houdt ervan. Natuurlijk heeft elke Hollander emoties, maar om nu te zeggen dat die de dag bepalen? Uiteraard is dat gelijk hun valkuil, want soms moet je gewoon een baaldag kunnen hebben zonder te relativeren. En soms mag je ontzettend blij zijn dat er iets bijzonders gebeurt.

Hoera!
De nuchtere Noord-Hollander houdt wel van steady spullen. Iets zonder waarde, daar hoef je niet mee aan te komen. Dat betekent niet dat cadeaus duur moeten zijn. Een jarige Hollander maak je blij met duurzame sokken voor mannen of juist speciaal voor vrouwen en een bosje tulpen. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

Eerlijk boven alles
Waar nuchtere mensen niet van houden, is van nepcontact. De Amerikaanse ‘You are amazing’ gaat voor hen niet op. Nuchtere mensen zeggen waar het op staat en doet zich niet beter voor dan ze zijn. Complimenten geven, daar zijn ze dan ook niet zo goed in. Neemt niet weg dat ze zelf heel blij worden als ze een compliment krijgen. Daar valt nog wel wat te winnen.

Zijn ze allemaal nuchter?

Natuurlijk is het een vooroordeel dat alle Hollanders nuchter zijn. In de praktijk blijkt namelijk dat ze ook best kunnen juichen of tranen met tuiten huilen. Kijk maar eens naar de supporters bij het WK-voetbal of als er een Nederlander het podium op springt bij de Olympische Spelen. Van nuchterheid is dan absoluut geen sprake meer.