NEDERLAND - Ondanks dat de corona pandemie zijn impact heeft gehad op de technieksector, is er nog steeds een grote behoefte aan technische medewerkers. Met name de installatiebranche kent nog steeds een nijpend tekort aan personeel en hier lijkt geen verbetering in te komen. Ook aan vrouwelijk technisch personeel is een gebrek, aldus Marjorie Woudenberg, die aangeeft dat slechts 14% van de werkenden in de technische industrie vrouw is.


Met de energietransitie in gang en de blijvende groei in woningbouw blijft de vraag naar technisch personeel toenemen, terwijl het aanbod van nieuwe medewerker afneemt. “We moeten meer aan ons imago werken als branche om in te werken”. Oprichter van de landelijke community en het platform Vrouwen in de Techniek, Marjorie Woudenberg, maakt zich hierbij vooral sterk voor een groter aandeel vrouwelijke technici.

Hoe het komt dat er nog steeds een relatief laag aantal vrouwen in de techniek werken is voor Woudenberg duidelijk;

“We hebben nóg steeds het imago dat techniek een echte mannenwereld is. Dit helpt ons niet. Tegelijkertijd weten wij dat het écht beter gaat en dat er zich de afgelopen jaren een enorme positieve verandering heeft doorgevoerd. Techniek is écht ook voor vrouwen.

Het platform Vrouwen in de Techniek heeft onlangs een landelijk onderzoek uitgevoerd waarbij honderden techniekvrouwen aan hebben gegeven wat zij waardevol vinden aan hun baan én wat voor hun belangrijk is om in de branche te blijven. “Op nummer één staat met stipt cultuur. Een fijne werkcultuur wordt zelfs nog belangrijker gevonden dan arbeidsvoorwaarden.

Woudenberg roept vrouwen op die twijfelen over een baan in de techniek om die stap wel te maken. “Ook voor vrouwen is dit een geweldige branche om in te werken. Samen maken we het nog beter. Heb je advies nodig, wil je eens sparren met andere vrouwen of verhalen lezen van vrouwen die al die stap hebben gemaakt? Kijk eens op techniekvrouwen.nl of sluit je aan bij onze community. Diverse bedrijven staan klaar om jou te trainen, te begeleiden en te laten zien hoe mooi de techniek kan zijn.” Aldus een enthousiaste Woudenberg .