NEDERLAND - Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli viert het Werelderfgoed Waddenzee een feestje: haar negenjarig bestaan. Negen jaar geleden riep UNESCO de Waddenzee uit tot Werelderfgoed. Een bijzondere status waarmee de Waddenzee zich in een rijtje plaatst met de Grand Canyon, Great Barrier Reef, Timboektoe en de Chinese Muur. Tijdens de Dag van het Wad worden om deze reden tal van activiteiten georganiseerd. Voor bezoekers is er op actief, cultureel, culinair, kunstzinnig en educatief gebied een rijk programma samengesteld, van Den Helder tot de Duitse Noordzeekust.

Noord-Holland
Bezoekers in Noord-Holland kunnen op Texel en in Den Helder en het Afsluitdijk Wadden Center terecht. Bij Ecomare op Texel is een fuikexcursie waarbij bezoekers inzicht krijgen in de visstand van de Waddenzee en onder leiding van zeehondenwetenschappers kan een robbentocht worden ondernomen. In Den Helder kan men vanaf natuureducatie centrum ’t Kuitje zo het Wad op. Het doel van de Dag van het Wad is, om mensen kennis te laten maken met de uitzonderlijke natuur van het Waddengebied. En vooral, hóe deze te beleven.

Groningen
In je slaapzak onder de blote sterrenhemel slapen met het geluid van de Waddenzee op de achtergrond en ontbijten met het mooiste uitzicht? Avonturiers kunnen in Groningen slapen aan de dijk, compleet met veldbedden en bivakslaapzakken. Voor kinderen is er ‘Wad for Kids ’ en een Waddenmarkt rondom het nieuwe MuzeeAquarium in Delfzijl. Op zaterdag vindt er in Lauwersoog een uitgebreid programma met activiteiten voor jong en oud, zoals traditioneel vissen of in virtual-reality zwemmen met zeehonden. Dat is in een notendop wat je kunt ervaren aan de Groninger Waddenkust tijdens de Dag van het Wad. De hotspots in Groningen zijn Lauwersoog, Noordpolderzijl en Delfzijl.

Friesland
Paesens-Moddergat, Harlingen, de Friese Waddeneilanden zijn tijdens de Dag van het Wad in Friesland de locaties waar de activiteiten zich concentreren. Je kunt je makkelijk het hele weekend in Moddergat vermaken, met veel gratis toegankelijke activiteiten zoals garnalen pellen of koken met waddenproducten. Of als één van de tien gelukkigen de nacht doorbrengen in een bewakershut op de pikkedonkere Boschplaat. Maar er zijn ook wadlooptochten, lezingen en activiteiten in het onlangs geopende Afsluitdijk Wadden Center.

Meer informatie over het programma en het aanmelden voor de activiteiten vind je op: www.dagvanhetwad.nl