Een gezellig idee is het zeker, op vakantie gaan met je familie. Je ouders, ooms, tantes,neven en nichten: het is maar net wie er meegaan. Er komt natuurlijk wel een stukjevoorbereiding bij kijken. Hoe meer mensen er meegaan, hoe meer tijd die voorbereidingkost. Deze tips helpen je op weg.

Geschikte accommodatie

De belangrijkste stap is natuurlijk het kiezen van een geschikte accommodatie. Willen julliemet z’n allen in hetzelfde huis slapen? Zoek dan een ruime vakantiewoning uit, metmeerdere slaapkamers. Boek bijvoorbeeld een leuk vakantiehuis Spanje zodat het uitjemeteen naar een zonnige bestemming gaat. Daar wordt immers iedereen wel blij van. Deaccommodatie kan aan al jullie wensen voldoen. Genoeg slaapkamers dus bijvoorbeeld, datis wel een must. Maar kijk ook kritisch naar onder andere de keuken en de gedeelde ruimtes.En is er bijvoorbeeld ook de wens voor een tuin? Met een zwembad erin? We noemen maarwat, gewoon om je te inspireren.

Reis en aankomst

Hoe wil je de reis naar en de aankomst op de bestemming regelen? Dit kun je maar beteruitwerken. Je kunt met z’n allen reizen, of in ieder geval met een deel van de groep. Maarsoms is het beter om dit op te splitsen. Ook hier ligt het er eigenlijk weer aan hoeveelmensen er meegaan. Overleg ook welke afstand goed is af te leggen voor alle genodigden. Ishet niet de bedoeling om te ver weg te gaan? Maar wil je toch lekker in het buitenlandzitten? Dan is een vakantiehuis Duitsland bijvoorbeeld zeker de overweging waard. Per treinof auto is dit prima te bereiken. Al kun je ook in eigen land een geschikte plek vinden. Het ismaar net wat de wens is dus. Zorg verder dat iedereen ongeveer op hetzelfde momentaankomt, zodat de vakantie gezamenlijk van start kan gaan. Dat is wel zo gezellig!

Leuke activiteiten

Een vakantie valt of staat met leuke activiteiten. Zeker bij een familievakantie is hetbelangrijk om goede activiteiten te bedenken. Maar werk dat maar eens uit, activiteitenvoor jong en oud. Probeer hier een mooie balans in te vinden. Doe de ene keer bijvoorbeeldiets wat vooral leuk is voor de kinderen, en de andere keer iets wat met name voor devolwassenen iets is om naar uit te kijken. Zo is iedereen tevreden. Sommige uitjes vallentrouwens al snel bij iedereen in de smaak, zoals een bezoek aan een strand, pretpark ofdierentuin. En zoek ook een goed restaurant uit, om te lunchen of dineren samen.

Momenten van rust

Hoewel het hartstikke gezellig is om samen dingen te ondernemen, kun je af en toe ook eenmomentje voor jezelf pakken. Bespreek dit vooraf goed, zodat er geen onenigheid overontstaat. Grote kans dat meer mensen het wel fijn vinden om zich af en toe terug te kunnentrekken. Je hoeft immers niet alles samen te doen. Wat dit makkelijker maakt, is hetopstellen van een planning. Zo weet iedereen wat er die dag te doen valt. En wanneer julliedus samen tijd doorbrengen of juist alleen.

Gezelligheid voorop

Last but not least: houd de vakantie gezellig. Hoewel het per familie verschilt, kan het soms zo zijn dat er snel onenigheid ontstaat. Dat kan juist binnen je familie nu eenmaal snel gebeuren. Maar leg daar verder vooral niet de focus op. Zet gezelligheid en luchtigheid voorop! En vraag van je familieleden om hetzelfde te doen. Een vakantie is immers bedoeldom dichter bij elkaar te komen. En om vooral veel lol en plezier te beleven! Genoegactiviteiten organiseren helpt hier zeker bij. Maar let er wel op dat de verwachtingen daarbij niet te hoog liggen. Zo houd je eigenlijk iedereen tevreden.

Van de accommodatie tot de planning, werk de familievakantie alvast zo veel mogelijk uit. Dat kun jij zelf doen, of je kunt het juist samen oppakken. Geef iedereen bijvoorbeeld een eigen taak. De een kiest de accommodatie uit, de ander denkt na over het vervoer. Het regelen van de vakantie is zo een makkie!