WERVERSHOOF - Noord-Hollanders, van het Noordzeekanaal tot en met Texel, produceren samen ongeveer 100.000.000 m3 afvalwater per jaar. Dat is ruim 464 keer het AFAS-stadion vol met water! Het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat dit water allemaal gezuiverd wordt. Bovendien worden grondstoffen uit gewonnen. Nieuwsgierig hoe men dit doet? Ontdek dit alles op zaterdag 16 juni tussen 10.00 en 16.00 uur bij de rioolwaterzuivering in Wervershoof.

Op de website van het Hoogheemraadschap (www.hhnk.nl) staat het volgende te lezen over de open dag:

Nieuwsgierig waar het rioolwater van uw huis heen gaat? En hoe wij al dat vieze water weer schoon maken? Hoe we nuttige producten maken van uw afvalwater? Ontdek dit alles zaterdag 16 juni tussen 10.00 en 16.00 uur bij onze rioolwaterzuivering in Wervershoof.

Van poep en plas naar schoon water en biogas
Het hoogheemraadschap opent de poorten eenmalig voor publiek en nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te nemen. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek op het terrein hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken. Bekijk deze hardwerkende beestjes onder een microscoop. Vraag onze medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een zuivering? En hoe haal je energie en grondstoffen uit poep en plas?

De toekomst van het water
Via het toilet en het riool komen microverontreinigingen als medicijnresten in het afvalwater terecht. De effecten van de toenemende medicijnresten kunnen op langere termijn schadelijk zijn en de flora en fauna verstoren. Bij de zuivering in Wervershoof werken we samen met drinkwaterbedrijf PWN en watertechnologiebedrijf PWNT aan een pilot om deze medicijnresten als extra stap uit het gezuiverde afvalwater te verwijderen. Hoe schoner het oppervlaktewater, hoe gezonder voor het waterleven.

Schoon water, energie en grondstoffen
In de toekomst is voldoende, schoon zoet water meer en meer een uitdaging. Net als grondstoffen en duurzame energie. Daarom moeten we zuinig zijn met schoon water en ons afvalwater slim benutten. Voor grondstoffen als fosfaat en cellulose, maar ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. Dat halen we dus uit uw afvalwater!

Kom ook naar de open dag op zaterdag 16 juni (10.00-16.00 uur) en zie, ontdek en ruik het allemaal. Locatie: rioolwaterzuivering Wervershoof, Ketellap 1 in Wervershoof. Er is voldoende parkeergelegenheid en uiteraard de mogelijkheid tot toiletbezoek. Tot dan!