HEERHUGOWAARD - Heb je een hypotheek die lager is dan de waarde van je woning? In dat geval is er sprake van overwaarde en zelfs van een ruime overwaarde indien de hypotheek lager is dan 60% van de waarde van je woning. De overwaarde komt uiteraard beschikbaar als je van plan bent je huis te verkopen, maar wanneer is het interessant om de overwaarde van je huis op te nemen als je niet wilt verhuizen?


Waarom overwaarde huis opnemen?

Er zijn verschillende situaties, waarin het interessant is om de overwaarde van je huis op te nemen. Bijvoorbeeld om je huis te verbouwen en een nieuwe keuken of badkamer te plaatsen. Zo is het eveneens mogelijk om de overwaarde te gebruiken om duurzame maatregelen te nemen en je huis te isoleren of zonnepanelen te installeren.

Het financieren van een verbouwing met overwaarde is een van de opties, maar het is ook mogelijk om met het geld dat beschikbaar komt een grote uitgave te doen. Denk maar aan het maken van een droomreis of aan de aanschaf van een nieuwe auto.

Een andere reden voor overwaarde huis opnemen, is om het geld als aanvulling op je pensioen te gebruiken. Dit is ideaal als je na je pensioen in je huis wilt blijven wonen en het geld uit je stenen wilt halen. Mocht je wel willen verhuizen dan is het ook mogelijk om na de verkoop van je woning een huis te huren, zodat het vermogen van je overwaarde vrij te besteden is.

De overwaarde van je huis opnemen om een tweede woning mee te kopen om te investeren in vastgoed of om te besteden aan een vakantiewoning is eveneens een optie. De overwaarde is ook te verzilveren door je huis te verkopen en terug te huren. In alle situaties is het uiteraard belangrijk dat je financieel advies inwint om de overwaarde optimaal te verzilveren.

-Verbouwing financieren (nieuwe keuken, zonnepanelen)

- Grote uitgave (droomreis, auto)

- Aanvulling op je pensioen

- Vrije beschikking over vermogen: verkopen en dan huren

- Overwaarde gebruiken om tweede woning of vakantiewoning te kopen

- Huis verkopen en terughuren

Overwaarde huis opnemen, wat zijn de opties?

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde van je huis op te nemen. Het hangt van het doel van het gebruik van de overwaarde af, welke optie het meest geschikt is.

Hypotheek verhogen of tweede hypotheek afsluiten

Wil je bijvoorbeeld een verbouwing financieren of een grote uitgave doen? In dat geval is het mogelijk om de hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek te nemen. Hypotheekverhoging is bijvoorbeeld relatief eenvoudig te realiseren als de hypotheek in het Kadaster voor een hoger bedrag staat ingeschreven dan de werkelijke hypotheek. Er bestaat in dat geval een optie voor onderhandse verhoging, waarvoor geen bezoek aan de notaris nodig is.

Een tweede hypotheek om de overwaarde op te nemen, is te zien als een extra hypotheek naast de bestaande hypotheek. Het is in beide situaties overigens wel belangrijk dat je voldoende inkomen hebt om de hypotheeklasten te betalen. Er is dan ook sprake van een inkomenstoets, dit om te voorkomen

dat de hypotheek niet te hoog wordt in verhouding tot het inkomen.

Opeethypotheek (verzilverhypotheek) afsluiten

De overwaarde van je huis opnemen is eveneens mogelijk met een opeethypotheek die ook wel verzilverhypotheek wordt genoemd. Dit is een uitstekende optie als je graag in je huis wilt blijven wonen, maar het vermogen wilt gebruiken als aanvulling op je pensioen. Een voordeel is dat er bij deze manier van het verzilveren van de overwaarde er geen of een hele soepele inkomenstoets nodig is. De rente komt bij de hypotheekschuld op, zodat deze groeit. Overigens is de opeethypotheek ook te gebruiken om een verbouwing te financieren of een nieuwe auto te kopen. Een dergelijke hypotheek biedt wat dat betreft alle vrijheid om het geld dat vrijkomt naar eigen voorkeur te besteden.

Woning verkopen en huis terug huren

Er zijn verschillende partijen in de markt, zoals Huisdeal, Levius en Feelix.nl,die de mogelijkheid bieden je huis te verkopen om deze vervolgens terug te huren. Op deze manier kan je in je eigen huis blijven wonen en de overwaarde naar eigen inzicht benutten. Doorgaans geldt voor deze constructie dat je de woning verkoopt voor ongeveer 80% van de woningwaarde. Laat je altijd goed adviseren, zodat alle voordelen en nadelen duidelijk zijn bij het op deze manier opnemen van de overwaarde van je huis. Het is namelijk niet altijd de voordeligste manier om de overwaarde van je huis te verzilveren.

Hypotheek oversluiten om overwaarde op te nemen

Het oversluiten van je hypotheek is een manier om de overwaarde van je huis op te nemen. Je sluit in dit geval een nieuwe hypotheek af, waarin het bedrag van de overwaarde is opgenomen. Dit betekent dat er niet alleen een nieuw rentepercentage van toepassing is, maar ook dat je met nieuwe voorwaarden te maken krijgt. Je lost de oude hypotheek volledig af met de nieuwe hypotheek en krijgt het bedrag van de overwaarde tot je beschikking. Bovendien profiteer je van de mogelijkheid om te besparen op je maandlasten als de rente lager is. Het enige nadeel is dat er mogelijk een boeterente van toepassing is als je nog in de rentevaste periode zit. Ook voor het oversluiten van een hypotheek is het dus belangrijk is om financieel hypotheek advies in te winnen.

Advies overwaarde huis opnemen

Het is altijd belangrijk om voor het opnemen van de overwaarde van je huis advies van een expert in te winnen. Van Bruggen Adviesgroep bestaat sinds 1973 en geeft een eerlijk en onafhankelijk advies over het verzilveren van overwaarde van je huis. Je persoonlijke en financiële situatie vormt daarbij het uitgangspunt. Bovendien krijg je de zekerheid dat alle geldverstrekkers in de vergelijking worden meegenomen om tot het beste financiële advies te komen. Daarbij is er sprake van een klantvriendelijke service en gaat de dienstverlening verder dan alleen met betrekking tot de overwaarde van je huis opnemen. Bijvoorbeeld door je bij de taxatie van je woning te helpen voor het verzilveren van de overwaarde.