DEN HAAG - Op de persconferentie van premier Rutte vanavond kondigde het kabinet aan dat de eerder aangekondigde versoepelingen per 1 juni door kunnen gaan. Dat betekent in de praktijk dat de horeca beperkt weer open kan vanaf 1 juni en basisscholen een week later zelfs helemaal open kunnen.


In bioscopen, cafés, restaurants en theaters mogen vanaf de eerste van de komende maand 30 mensen exclusief personeel aanwezig zijn. Dat mag vanaf het middaguur. Een reservering, checkgesprek en het verplicht zitten aan een tafeltje met maximaal vier mensen is daarbij het uitgangspunt. Voor mensen die tot één huishouden behoren wordt een uitzondering gemaakt.

Ook musea kunnen vanaf juni weer open en het openbaar vervoer zal weer een normale dienstregeling gaan rijden. Dat blijft wel bestemd voor noodzakelijke reizen. Ook is het verplicht om tijdens je reis een niet-medisch mondkapje op te hebben. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro.

"We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven", zei Rutte over de versoepelingen.

Scholen
Rutte sprak ook over het openstellen van de scholen. Waar basisscholen nu al deels open zijn, mogen zij per 8 juni weer geheel open, tenzij de komende weken uit lopende onderzoeken blijkt dat dat niet verantwoord is. Ook de buitenschoolse opvang gaat vanaf dan weer open.

Middelbare scholen gaan per 2 juni ook weer open, maar het kabinet wil niet dat alle leerlingen tegelijk op school komen. Wel is het de bedoeling dat scholen alle leerlingen fysiek onderwijs gaan geven. Leerlingen wordt gevraagd om lopend of fietsend naar school te komen.

Tests
Minister De Jonge maakte verder bekend dat er een landelijk telefoonnummer komt waar mensen een coronatest kunnen aanvragen. Dat betekent dat mensen die vermoeden dat zij het virus hebben, niet meer eerst langs een arts hoeven.

Verder wordt de bezoekregeling voor verpleeghuizen uitgebreid. Sinds vorige week mocht er als proef onder strikte voorwaarden in 26 verpleeghuizen één vaste bezoeker per bewoner naar binnen. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties.

Vanaf 15 juni wordt vermoedelijk de bezoekregeling landelijk aangepast.

Lees hier de gehele persconferentie terug.