HEERHUGOWAARD - Wil jij rijk worden? Waarschijnlijk is dat een domme vraag, want de meeste mensen zouden het absoluut niet erg vinden om rijk te worden. Tegelijkertijd zijn er maar weinig mensen die de nodige stappen zetten in hun leven om dit doel ook echt te bereiken. Superrijk worden is weggelegd voor weinigen en vereist meestal ook een portie geluk. Maar bovengemiddeld welvarend worden is voor veel mensen te doen. Dit begint met goed en vooral slim sparen.

Start met een spaarplan

Als je hebt besloten dat je je financiële toekomst serieus wilt nemen, dan is het eerst tijd voor een spaarplan . Dit plan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin met het opstellen van doelen. Wil je sparen voor een droomvakantie, een huis, of misschien wel eerder met pensioen gaan? Zet deze doelen op een rijtje en bepaal hoeveel je maandelijks wilt sparen om ze te bereiken. Het hebben van een concreet plan maakt het makkelijker om gemotiveerd te blijven.

Kies een goede spaarrekening

Nu je weet hoeveel je wilt sparen, is het tijd om de juiste spaarrekening te kiezen. Vergeet de standaard spaarrekeningen bij traditionele banken waar de rente nauwelijks de moeite waard is. Denk eens aan MeDirect, een online spaarrekening die jou meer rente biedt dan de meeste Nederlandse grootbanken (3% versus vaak maar 1%). En het mooie is, het gebruik van de rekening is helemaal gratis, zonder verborgen kosten

Spaar automatisch

Nu je een goede spaarrekening hebt gekozen, maak je het jezelf makkelijk en stel je automatische overschrijvingen in. Op die manier gaat er elke maand, zonder dat je erbij hoeft na te denken, een bedrag naar je spaarrekening. Zo wordt sparen een gewoonte, net als bijvoorbeeld je wekelijkse dosis Netflix. En je zult zien, zonder dat je er veel van merkt, groeit je spaarrekening flink.

Spaarpotje opgebouwd? Overweeg beleggen

Heb je een aardig bedrag op je spaarrekening opgebouwd? Dan wordt het tijd om verder te kijken dan alleen sparen. Overweeg om een deel van je geld te beleggen. Beleggen kan je vermogen op de lange termijn sneller laten groeien dan rente kan. Natuurlijk, beleggen brengt risico's met zich mee, maar het kan ook mooie rendementen opleveren. Doe goed je onderzoek en praat eventueel met een financieel adviseur. Het is belangrijk om pas te beginnen met beleggen als je een bepaald startkapitaal opgebouwd hebt welke je voor een lange tijd weg kunt zetten.