HEERHUGOWAARD – Een enthousiaste Gerrit Zalm, studenten die schitterden en een zaal vol geïnteresseerde mkb’ers. Het waren de ingrediënten voor een geslaagd netwerkontbijt dat studenten van de mbo-opleidingen Junior-Accountmanager en Facilitair Leidinggevende dinsdag 22 januari organiseerden bij het Horizon College in Heerhugowaard. Voor dit event was het regionale midden- en kleinbedrijf uitgenodigd met als speciale gast oud-minister van Financiën, Gerrit Zalm.

College Tour
Het was een bijzonder event waarbij studenten de gehele organisatie in handen hadden. Tijdens het event werd Gerrit Zalm geïnterviewd volgens het format van College Tour, het bekende televisieprogramma. De studenten stelden onder meer vragen over de huidige politiek, de economie en het midden- en kleinbedrijf. Ook vragen over zijn functie bij de DSB Bank werden niet geschuwd. Om goed voorbereid te zijn op het interview kregen de studenten vooraf een training van presentator en oud-hockey-international Tom van ’t Hek.

Huzarenstukje
Gerrit Zalm, geboren in Enkhuizen, was jarenlang minister van Financiën. Na zijn politieke loopbaan werkte hij onder meer voor de DSB Bank en ABN AMRO. Hij was zeer te spreken over de College Tour en de twee studenten die hem interviewden: ‘Het is bewonderingswaardig zoals ze zich hebben voorbereid, dat maak ik zelden mee. Ze hebben zich goed verdiept in de materie.’ Voor alle studenten die het event organiseerden was het een huzarenstukje en zeker voor de twee interviewers: Fleur Boven (16) uit Benningbroek en Max Ursem (20) uit Ursem. Max reageerde na afloop enthousiast: ’Alle zaken die ik de afgelopen jaren tijdens mijn studie heb geleerd, komen in dit project samen. Het was een goed gesprek en ik heb geleerd om mezelf te blijven met zo nu en dan een grapje.’ En dat lukte Max ook goed. Hij kreeg regelmatig de lachers op zijn hand. Eerstejaarsstudent Fleur vond het ook een leerzame ervaring. ‘Het was spannend om te doen en voor een eerste keer ging het heel goed. Ik vond het leuk om te interviewen, dat zou ik wel verder willen ontwikkelen.’

Subsidiedeskundige

Voorafgaand aan het interview met Gerrit Zalm kregen de aanwezige mkb’ers een workshop over subsidies, specifiek gericht op het midden- en kleinbedrijf. Een subsidiedeskundige van Flynth gaf uitleg welke subsidieregelingen er bestaan en hoe deze optimaal kunnen worden benut.

Ondernemende studenten
Het Horizon College vindt het belangrijk dat studenten ondernemend zijn. Voor dit event hebben ze praktijk- en doelgericht leren werken en geleerd wat er allemaal nodig is om een event te organiseren en tot een succes te maken. Dat ze hierin geslaagd zijn benadrukte Gerrit Zalm aan het einde van de bijeenkomst waarop de studenten een enthousiast applaus van het publiek in ontvangst mochten nemen.