HEERHUGOWAARD - Op donderdagochtend 12 april brengen 18 meiden van groep 8 van bassisschool De Rank en 15 meisjes van Campus Columbus een bezoek aan de TechniekCampus in Heerhugowaard.

Dit in het kader van het landelijke evenement Girlsday 2018 waarbij jongedames kennis maken met bèta, techniek en ICT. In een dagdeel gaan de meiden bij de technische opleidingsbedrijven IW Noord-Holland en Tetrix Techniekopleidingen kennis maken met metaal, elektro- en installatietechniek. En niet alleen door te kijken, ze gaan in workshoprondes aan de slag met opdrachten waarvan ze het werkstuk na afloop mee naar huis mogen nemen.

Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, die jaarlijks in april Girlsday organiseert. De opleidingsbedrijven werken graag mee aan dit jaarlijks terugkerende evenement, met het oog op het groeiend tekort aan personeel in de technische sector. IW Noord-Holland en Tetrix Techniekopleidingen laten meisjes in de leeftijd van 11-12 jaar ervaren dat er geen beroep of functie meer denkbaar is zonder techniek en technologie en hoe zij daar zelf ook een rol in kunnen spelen.

De twee opleidingsbedrijven, die normaliter mbo-opleidingen en technische cursussen verzorgen, zijn van mening zijn dat je techniek moet beleven door te doen en hebben het Girlsday-programma hierop aangepast. “Na een rondleiding door de werkplaats, gaan ze aan de slag bij ons met het maken van een I-phone-houder. Niet alleen leuk om te maken, maar ook nog eens handig voor thuis”, aldus Wouter Frinks, supervisor van de opleidingslocatie van Tetrix. Bij IW zullen de meiden onder meer fotolijstje van zink gaan maken. Naast leerzaam, ook handig om thuis te gebruiken.