Als iemand overlijdt en (thuis) wordt opgebaard, gaat men er eigenlijk vanuit dat er altijd gebruik gemaakt wordt van een koeling, om het lichaam zo te conserveren. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden voor een opbaring, alleen worden die vaak niet benoemd naar de nabestaanden. En dat is een gemis, want als nabestaande wil je graag goed en vooral volledig geïnformeerd worden over de mogelijkheden, zodat je zelf de keuze kunt maken in plaats van dat deze voor je wordt gemaakt.


Altijd bespreek ik met de familie de mogelijkheid tot het balsemen van het lichaam van hun dierbare, soms nog zelfs met degene zelf voor het overlijden. Bijna altijd is er de verbazing dat de optie tot het balsemen ook mogelijk is. Men denkt vaak dat dit exclusief is voorbehouden aan leden van het koninklijk huis. Dat is deels waar, omdat hier een volledige balseming wordt toegepast. Maar sinds 2010 is de thanatopraxie behandeling, de lichte balseming die ongeveer 10 dagen stand houdt, ook in Nederland toegestaan. Buiten Nederland is deze methode al langer bekend en wordt dit op grote schaal toegepast.

En wat zijn dan de voordelen van een dergelijke behandeling? Het eerste voordeel is al dat het gebruik van een koeling overbodig is en daardoor het lichaam dus niet zo koud aanvoelt, dit neemt de temperatuur van de omgeving aan. Door de behandeling verdwijnen tevens verkleuringen en vlekken van het lichaam en bekende verkleuringen bij het koelen van het lichaam blijft uit. Het lichaam is prettiger om aan te raken voor de nabestaanden en blijft dus langer “in tact”. Zeker in de warme zomerperiode kan een thuisopbaring met deze manier prima plaatsvinden. Bovendien blijven nare geurtjes uit.

Als ik de mogelijkheid bespreek met de familie, denkt men vaak dat dit betekent dat wij het lichaam inzalven, dit geeft aan hoe onbekend deze methode feitelijk is. Maar dat is niet wat er gebeurt. Met deze behandeling worden de lichaamseigen vloeistoffen vervangen door een conserverende vloeistof, die in het vaatstelsel wordt ingebracht. De behandeling neemt ongeveer 1,5 uur in beslag en dit kan gewoon thuis plaatsvinden en daarna kan er samen met de familie hun dierbare worden gekleed.

De ervaringen die ik tot dusver heb gehad met de families die hiervoor hebben gekozen zijn allemaal positief. Verbaasd over en blij met het resultaat en de manier waarop ze afscheid hebben kunnen nemen van hun dierbare. Hoog tijd om hier dus eens extra aandacht aan te geven! Zodat men weet dat deze keuze is!

Marion Horvers, De Uitvaartwens