ENKHUIZEN - Tientallen jongeren uit binnen- en buitenland zijn naar de Zeevaartschool in Enkhuizen gekomen voor de selectie van Quest for Change. Dit initiatief brengt jonge denkers en bedrijven samen om duurzame oplossingen te zoeken voor allerlei problemen. De twintig jongeren die door mogen, varen in augustus met een tallship de wereld over.

Ruim tweehonderd jongeren hebben zich aangemeld voor Quest for Change. Een expeditie die millenials en bedrijven bij elkaar brengt door jonge mensen met een frisse blik na te laten denken over duurzame oplossingen.

In dit tweede selectieweekend doen zo'n vijftig jongeren mee. Ze worden getoetst op uithoudingsvermogen, creativiteit, samenwerking en nog heel veel meer. "Dit is natuurlijk echt heel vet!", zegt Thijs die net zijn masterscriptie heeft afgerond en nu op zoek is naar een nieuwe uitdaging. "Het is een droom die voor me uitkomt, op een zeilschip de oceaan over!"

Zeilende denktank
Tall Ship Morgenster, een groot Nederlands zeilschip, wordt een zeilende denktank met acht maanden lang een wisselend team van deze jonge mensen. Vanaf augustus 2018 vaart Tall Ship Morgenster van Amsterdam naar Punta Arenas in Chili én terug in zes etappes. Tijdens elke etappe komen vraagstukken van een andere bedrijfstak aan bod.

"We eten plastic, zo groot is het probleem al", vertelt Edwin ter Velde. "We willen niet wachten tot de overheid of industrie wat doet, daarom zoeken we onze eigen bemanning." Samen met zijn vrouw is hij twee en een half jaar geleden zijn missie gestart.

Keukentafel
Het begon met een idee aan de keukentafel: "Wat nou als we geen plastic meer weggooien?" Zo gezegd, zo gedaan: Edwin en Liesbeth maakten van afvalplastic een eigengemaakte wagen, de Solar Voyarer, waarmee ze in november 2018 een reis zullen maken op Antartica. Het eerste deel van hun reis zullen ze meevaren met Tall Ship Morgenster.