HEERHUGOWAARD - Netten boven luchtplaatsen, strengere controles en strengere wetgeving moeten feestjes en drugs in gevangenissen gaan voorkomen. Dat zeggen de FNV en de VVD-fractie in de Tweede Kamer in reactie op een filmpje van een flink feest met dansende gevangenen uit Heerhugowaard.

Het filmpje werd in oktober gemaakt in ongeveer dezelfde periode waarin er berichten naar buiten kwamen over wilde feesten in de nieuwe Zaanse gevangenis. "Absoluut onacceptabel", zegt VVD-Kamerlid Foort van Oosten: "Vooral ook omdat ze het filmen en versturen met een mobiele telefoon die naar binnen gesmokkeld is", aldus van Oosten.

Hij gaat er bij de minister op aandringen dat de wet die in de maak is om bezoekers die mobiele telefoons de gevangenis in smokkelen strafbaar te stellen, snel wordt ingevoerd.

Personeel schaamt zich
"De filmpjes illustreren de machteloosheid die ik vaak hoor bij medewerkers in gevangenissen", zegt Yntse Koenen van de vakbond FNV. "Ze willen betere mogelijkheden om hun gezag te laten gelden. Betere scanners waarmee je mobieltjes kunt opsporen en netten boven de luchtplaatsen. Alleen dan kun je voorkomen dat er dingen over de muur worden gegooid."

Kamervragen
Van Oosten heeft vanmorgen, direct na het zien van het filmpje uit Heerhugowaard de vragen aan de minister in procedure gebracht. Volgens justitie wordt er intussen strenger gecontroleerd en zijn de gedetineerden die herkenbaar in beeld werden gebracht disciplinair gestraft.