HEERHUGOWAARD - Valentijnsdag. De dag van de liefde. Voor velen is dit toch een dag om zich flink te ergeren aan alle kleffe stelletjes. Het draait bij Valentijnsdag namelijk wel om de liefde. Maar hoe is Valentijnsdag eigenlijk ontstaan?

Het ontstaan van Valentijnsdag?
Hoe Valentijnsdag precies is ontstaan is niet bekend. Toch hebben mensen verschillende gedachtes over het ontstaan. Er zijn mensen die denken dat priester Valentinus stierf op 14 februari. Valentinus was een Romeinse priester. Hij hielp vele mensen die hulp nodig hadden. Dit waren bijvoorbeeld arme, zieke of bejaarde mensen. Wanneer mensen raad nodig hadden, konden ze ook altijd bij hem terecht. Wanneer mensen bij hem om raad kwamen vragen, gaf hij ze een bloem. Dit zou dus de reden zijn dat mensen elkaar nu met Valentijnsdag nog bloemen geven.

Naast dit verhaal zijn er ook mensen die een ander verhaal geloven. Zo zou er rond 260 na Christus een keizer zijn die vond dat je niet kon vechten wanneer je een relatie zou hebben. Hij had een wet verzonnen, waardoor mensen niet meer mochten trouwen. Valentinus vond dit niet kloppen, want verliefdheid is toch veel belangrijker dan ruzie en oorlog? Wat hij toen deed is in het geheim mensen laten trouwen.

Het gebaar van Valentijnsdag
Ook al is het ontstaan van Valentijnsdag dan niet helemaal duidelijk, toch vieren mensen dit nog steeds. Zo geven niet alleen stelletjes, maar ook familie en vrienden elkaar een cadeautje. Het gaat hierbij ook om het gebaar dat je aan elkaar denkt. Deze cadeautjes hoeven helemaal niet groot te zijn. Een doosje bonbons of alleen een kaartje, het gaat uiteindelijk om het gebaar.

Veel mensen vinden Valentijnsdag maar niks
Veel mensen vinden het maar niks. Ze vinden het een klef gedoe, waarbij het vooral erg commercieel ingesteld is. De winkels verkopen nu immers veel door middel van het thema liefde tijdens Valentijnsdag. Hoe dan ook is het een mooie gedachte af en toe eens stil te staan bij de lieve mensen om je heen.