NOORD-HOLLAND - In 2023 werden er in Noord-Holland bijna 20.000 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 18,7% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 29,2% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral in Landsmeer, Drechterland en Koggenland sloegen fietsendieven het afgelopen jaar veel vaker toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.


Verdrievoudiging in Landsmeer

Het aantal fietsendiefstallen is binnen Noord-Holland het sterkst toegenomen in Landsmeer. Hier was vorig jaar een verdrievoudiging fietsendiefstallen: 200% meer dan in 2022. Ook in Drechterland (+140%) en Koggenland (+100%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Niet overal in Noord-Holland steeg het aantal fietsendiefstallen: in tien gemeenten was juist een daling, waaronder Purmerend, Bergen en Beverwijk. In Laren nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-40%).

Amsterdam gemeente met meeste incidenten

Vooral in Amsterdam sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag (10.920 fietsendiefstallen). De gemeente is zelfs goed voor ruim de helft van alle fietsendiefstallen in de provincie. Andere Noord-Hollandse gemeenten met veel diefstallen zijn Haarlem (1.785) en Alkmaar (805).

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

In deze gemeenten meeste kans op fietsendiefstal

Fietsendieven zijn allang niet alleen meer in de grote gemeenten actief. In Noord-Holland werd vorig jaar namelijk in elke gemeente wel een fiets gestolen. Wel kan de kans op een gestolen tweewieler sterk verschillen per gemeente.

Van alle Noord-Hollandse gemeenten met meer dan 25 fietsendiefstallen in 2023 gaat het naar verhouding het vaakst mis in Zandvoort. Hier zijn in een jaar tijd 22,6 fietsendiefstallen gemeld per 1.000 huishoudens. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 13,8.

De top 5 gemeenten binnen Noord-Holland waar je de meeste kans hebt op een gestolen fiets:

  1. Zandvoort: 22,6 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  2. Haarlem: 22,4 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  3. Amsterdam: 21,6 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  4. Heemstede: 18,7 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  5. Bloemendaal: 18,1 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina:

https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023