De twijfels over je loopbaan kunnen nu eenmaal overweldigend zijn. Het is normaal om je soms af te vragen of je op het juiste pad zit, of je je potentieel optimaal benut en of je echt tevreden bent met wat je doet. Bovendien kan de druk van de buitenwereld en de verwachtingen van anderen deze twijfels versterken. Om te voorkomen dat je blijft twijfelen, hebben wij een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen om meer duidelijkheid te krijgen.


Reflectie op je huidige positie

Denk eens terug aan de redenen waarom je voor je huidige baan hebt gekozen. Was het vanwege het salaris, de bedrijfscultuur, de locatie of iets anders? Als je de redenen kent, kun je beter beoordelen of ze nog steeds relevant zijn. Misschien ontdek je dat sommige van die redenen niet meer zo belangrijk voor je zijn of dat er nieuwe factoren zijn die inmiddels je loopbaankeuzes beïnvloeden.

Passie vs. realiteit

Het is niet alleen belangrijk om te weten wat je vaardigheden zijn, maar ook wat je drijft. Stel jezelf de vraag: "Wat geeft mij voldoening in mijn werk?" Analyseer je huidige functie en denk na over de aspecten die je energie geven en welke taken misschien minder bij je passen. Als je constateert dat je passie en je dagelijkse taken steeds verder uit elkaar liggen, kan het raadzaam zijn om te overwegen of een carrièreswitch op zijn plaats is. Echter, passie is slechts één element van een succesvolle carrière. Overweeg de vraag- en aanbodverhoudingen op de arbeidsmarkt, de stabiliteit van verschillende sectoren en je financiële verplichtingen. Een balans hierin is en blijft belangrijk.

Verken je mogelijkheden

Terwijl je reflecteert op je huidige carrière en jezelf afvraagt welke stappen je wilt nemen, kan het nuttig zijn om specifieke vacatures te verkennen die aansluiten bij je passie en expertise. Voor diegenen die zich bijvoorbeeld graag willen verdiepen in sociotherapie, zijn er meerdere vacatures als sociotherapeut beschikbaar. Deze vacatures bieden veel mogelijkheden om daadwerkelijk een verschil te maken in de levens van mensen. Wanneer je juist op zoek bent naar een baan in de wereld van ICT, zijn er online tal van ICT vacatures te vinden die wellicht perfect bij jouw kennis en passie aansluiten.

Vervolg stappen

Na het stellen van deze vragen en het nadenken over je antwoorden, zou je een duidelijker beeld moeten hebben van wat je wilt in je loopbaan. Besluit je om bij je huidige baan te blijven of kies je juist voor extra bijscholing? Het maakt niet uit waar je uiteindelijke keuze op valt, want het is jouw persoonlijke beslissing. Zorg er alleen voor dat je niet blijft plakken bij een baan waar je geen voldoening meer uithaalt. Je gaat jezelf op den duur dan alleen maar meer in de weg zitten. Wees dus niet bang om uit je comfortzone te stappen, want waar een deur dicht gaat, gaat een ander open!