HEERHUGOWAARD - Het verkopen van je huis is een serieuze klus waar je voldoende aandacht aan moet besteden. Het is echter ook een klus waarmee je niet zo vaak te maken krijgt, dus is het zaak om je goed te verdiepen in deze materie. Je wilt immers zeer waarschijnlijk de hoogst mogelijke prijs voor je huis ontvangen en hebt misschien geen idee hoe je erachter komt wat de beste vraagprijs is. Kennis is macht, dus ga op zoek naar de juiste tools om die kennis te vergaren. Met behulp van de kadastrale kaart kun je inzicht krijgen in de waarde van je woning. Daarmee leg je de basis voor het bepalen van de vraagprijs op basis van onafhankelijke, dus objectieve informatie.

WOZ-waarde en vraagprijs
Een belangrijk aspect om in de gaten te houden is het verschil tussen de zogenoemde WOZ-waarde van de woning en de uiteindelijke vraagprijs. Die twee kunnen aanzienlijk van elkaar verschillen, je leest hier waarom dat zo is. De woningwaarde die elk jaar door de gemeente vastgesteld wordt, is altijd gebaseerd op een schatting en bovendien gericht op een peildatum. Die datum ligt op 1 januari van het jaar ervoor. Intussen kan er door marktwerking van alles gebeurd zijn, waardoor de feitelijke waarde van de woning hoger of lager ligt. Bij het bepalen van de vraagprijs spelen dergelijke zaken een rol.

De ene woning is de andere niet
Het is belangrijk om op de woningmarkt geen appels met peren te vergelijken. De waarde van een woning hangt af van veel factoren, zoals het woonoppervlak, het bouwjaar en de staat waarin het pand verkeert. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de ligging en de perceelgrootte. Pas wanneer al deze zaken min of meer overeen komen met elkaar, zou je kunnen spreken van een vrijwel identieke situatie. In veel gevallen zal dit echter niet het geval zijn en zul je bepaalde factoren moeten meewegen bij het bepalen van de prijs.

Een huis verkopen kost tijd

Van oudsher wordt de verkoop van een woning door een makelaar voor ons geregeld. Je ziet steeds vaker dat mensen de verkoop zelf regelen en eventueel een minimaal pakket aan diensten bij een online makelaar afnemen. Realiseer je dan wel dat je veel tijd aan het proces kwijt zult zijn. Die investering lijkt zich wel terug te betalen, je houdt onder de streep vaak meer over.