HEERHUGOWAARD - De overheid heeft een nogal stoffig imago. Het is dan misschien ook niet de eerste werkgever waar je aan denkt als je de eerste stappen maakt in je carrière. Maar wist je dat een baan bij de overheid helemaal niet saai hoeft te zijn? Sterker nog; het kan een onwijs fijne werkplek zijn waarbij je echt een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij.


Voordelen van werken bij de overheid

Aan een baan bij de overheid zitten best veel voordelen. Allereerst is er je directe bijdrage aan de maatschappij, maar ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden en zekerheid valt veel te zeggen. We zetten de grootste voordelen van werken voor de overheid even voor je op een rij:

● Maatschappelijke betrokkenheidVan dichtbij kun jij bijdragen aan de woon-en leefomgeving van je gemeente, de veiligheid van delen van de stad, het klimaat, de volksgezondheid, het onderwijs, cultuur of de economische kant van al deze thema’s. Een baan bij de overheid geeft je de kans om mee te werken aan positieve veranderingen binnen de maatschappij, iets wat veel voldoening geeft.
● Goede secundaire arbeidsvoorwaarden Natuurlijk wil je ook wel goed beloond worden. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bij overheidsbedrijven meestal erg goed. De werkuren kunnen in overleg flexibel worden ingedeeld, en ook een paar dagen per week thuiswerken is meestal geen probleem. Met een beetje geluk krijg je een mooie leaseauto. Ook leasefietsen, sportabonnementen en uitgebreide lunches kunnen toegevoegd zijn aan de secundaire arbeidsvoorwaarden.
● Stabiele baanHet salaris is over het algemeen ruim voldoende, maar niet zo hoog als bij commerciële bedrijven. Dat is jammer, maar daar tegenover staat wel dat overheidsbedrijven superstabiel zijn. Waar in commerciële bedrijven je baan soms op de tocht staat, omdat er wordt gefuseerd, of het bedrijf minder winst maakt (of zelfs failliet gaat), zit je bij een overheidsbedrijf stevig op je stoel.

Veel vacatures te vinden

De Nederlandse overheid is de grootste werkgever van het land. Er zijn dus flink wat vacatures die ingevuld kunnen worden. Vacatures voor het werken bij de overheid kun je online makkelijk vinden. Je kunt er tijdens je school/studieperiode stagelopen of je kunt een start maken met je carrière door een traineeship te volgen. Bij een traineeship bekleed je een startersfunctie, terwijl je binnen het bedrijf verder leert. Op die manier kun je stap voor stap een stabiele een succesvolle overheid carrière opbouwen.

Grote digitale ontwikkelingen

De overheid staat misschien bekend als een trage, logge instelling. Het klinkt dus niet heel aantrekkelijk om er te werken. Tenzij je dol bent op de digitale wereld. Want dan zijn er ineens heel veel kansen.

Als er ergens een digitale inhaalslag gemaakt moet worden, is het wel bij de overheid. En als een overheidsinstelling eenmaal up to date is, dan kan er altijd worden blijven doorontwikkeld op digitaal gebied. Denk bijvoorbeeld aan gebruiken maken van virtual reality om nieuwe bouwplannen binnen de gemeente te presenteren. Of het ontwikkelen van speciale apps die burgers kunnen gebruiken bij verschillende maatschappelijke projecten.

Met dat in gedachte, en de voordelen van het werken bij de overheid waar je eerder in dit artikel al over las, lijkt een baan bij de overheid ineens helemaal niet saai! Ben je een digitaal talent dat op zoek is naar een uitdagende carrière binnen de overheid? Kijk dan eens op https://www.breinstein.nl/.