HEERHUGOWAARD - Het voetbalseizoen is officieel afgelopen, en met een vijfde plek in de Eredivisie heeft AZ een plek voor zichzelf weten te bemachtigen bij de voorronde van de play-offs voor de Europa Conference League. Een resultaat waar ze trots op mogen zijn. Maar niet alleen de spelers van AZ hebben alles op alles gezet om de prijs binnen te harken. Gokken op voetbal wordt steeds populairder, en als je het goed doet kunnen voetbalweddenschappen je flinke bedragen opleveren.

Is het wel legaal om te gokken in Nederland?

Sinds oktober 2021 is online gokken legaal in Nederland, en hierdoor is de groei van deze wereld dan ook bijna niet meer tegen te houden in ons land. Van de uitkomst van de wedstrijd tot wie er precies gaat scoren in welke minuut, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er geld op inzetten. Hoe dat precies in zijn werk gaat en hoeveel je ermee kunt winnen? Dat leggen wij aan je uit, maar houd er rekening mee dat het nog altijd gokken is en je jouw inzet dus kunt verliezen.

Hoe werkt gokken op voetbal?

Het gokken op voetbalwedstrijden is nog niet zo makkelijk als het lijkt, je hebt namelijk verschillende soorten manieren waarop je kunt inzetten. Bij elke manier van inzetten krijg je altijd te zien hoe groot de kans is dat jouw voorspelling uit zal komen. Deze voorspelling is gebaseerd op wat de bookmaker – de aanbieder – verwacht.

Des te lager de ‘odds’ des te groter de kans is dat een team wint volgens de bookmaker, en dat betekent ook minder uitbetaald krijgen als je hierop inzet. Als je er dus voor kiest om geld in te zetten op de underdog (en zij uiteindelijk ook winnen) krijg je wel het meest uitbetaald.

Op welke manieren kun je wedden op wedstrijden?

Voetbal is en blijft een sport gespeeld door mensen, dus winnen is nooit een zekerheid. Er zijn verschillende manieren om te gokken op voetbal. Allereerst natuurlijk op de uitkomst van de wedstrijd; wie gaat er winnen? Maar je kunt ook een voorspelling doen over de precieze score van de wedstrijd, wie er gaat scoren, in welke minuut er gescoord zal worden en nog veel meer.

Als je echt honderd procent overtuigd bent dat jouw voorspelling waar zal zijn, dan kun je er ook voor kiezen om met een handicap te spelen. Hierdoor geef je jouw voorspelling een virtuele achterstand. Met een handicap van -1 zal jouw team dus twee keer moeten scoren om jouw oorspronkelijke voorspelling waar te maken.

Waarom is gokken op voetbal zo populair aan het worden?

In 2018 is er een onderzoek uitgevoerd door Holland Casino naar het gokgedrag van Nederlanders. Maar liefst 1,5 miljoen mensen gokten in 2018 actief op een online website. Er was op dat moment een stijgende lijn te zien onder sportweddenschappen, het aantal nam namelijk elk jaar weer toe. Als we de stijgende lijn blijven volgen zouden er op dit moment ongeveer 230.500 mensen actief gokken op voetbal. De populariteit is sindsdien alleen maar gestegen, en dat heeft vooral te maken met het promoten ervan op televisie en radio. Verschillende reclamespotjes, maar ook talkshows, sporen het publiek aan om te gokken op voetbal. Er is natuurlijk enige vorm van aantrekking door het geld wat je mogelijk kunt winnen, en het wordt zo ook een stuk spannender om een wedstrijd te volgen.