NOORD-HOLLAND – Het is inmiddels lente en dat betekent dat het wandelseizoen weer is begonnen. Wandelen is altijd al populair geweest in Nederland. Kijk alleen maar eens naar de vele deelnemers aan de wandelvierdaagse.


284 kilometer wandelen
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad door de afwisselende binnenlanden van Noord-Holland. Het pad voert wandelaars langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk langs alles wat Nederland zo bijzonder maakt. Al wandelend over het Noord-Hollandpad beleef je Nederland in éen provincie. Het wordt wel het Pieterpad van Noord-Holland genoemd.

De hoofdroute is 284 km lang. Het startpunt is Texel en de wandelroute eindigt in Huizen. Ook is het mogelijk het Noord-Hollandpad in omgekeerde volgorde te lopen of te kiezen voor een of meerdere losse etappes. Op de website www.noordhollandpad.nl staat van elke etappe een uitgebreide routebeschrijving.

Seizoenwandeling vrijdag 21 april 2023
Elk jaar is er een seizoenwandeling op een mooi deel van het Noord-Hollandspad. Dit jaar is er op vrijdag 21 april een wandeling met Ilse Zaal, gedeputeerde voor Toerisme en Recreatie van Noord-Holland, een deel van etappe 6 & 7. De wandeling begint en eindigt bij Camping Waddenzee in Westerland, een familiebedrijf met een historie van 130 jaar. De familie Tijsen ontvangt de deelnemers namens de Provincie Noord-Holland met een kop koffie en iets lekkers en na de wandeling voor een eventuele lunch. Je kunt je inschrijven via www.noordhollandpad.nl

GPX-routes
Steeds meer mensen ontdekken het gemak van wandelen met een app, ook de liefhebbers van het Noord-Hollandpad. In 2020 werden de online wandelroutes via GPX bijna 5000 keer gedownload. Dat is al twee keer zoveel als het jaar daarvoor. De GPX-bestanden zijn onlangs helemaal aangepast en te gebruiken op een mobiele telefoon of gps-apparatuur. GPX-routes zijn handige hulpmiddelen voor wandelaars. Met gps kan via satellieten de positie heel nauwkeurig worden bepaald. Die is zichtbaar op een smartphone, waarna de route is te volgen via waypoints of coördinaten.

GPX-bestanden Noord-Hollandpad
Sinds 3 jaar heeft het Noord-Hollandpad de handige GPX-routes. Alle etappes zijn te downloaden op
www.noordhollandpad.nl. Om de GPX-routes te kunnen gebruiken is het nodig om de applicatie te downloaden. Zoek hiervoor in de app-store naar: GPX viewer en download een app naar keuze.

Routes verbeterd dankzij wandelaars
Wandelaars ontdekten dat sommige routes niet optimaal werkten op hun mobiele telefoons. Zo zagen zij alleen een omweg of een alternatieve route. “Soms, zoals laatst in de sneeuw, kun je bordjes of pijltjes missen,” aldus de wandelaar. “En op een aantal locaties lopen er meerdere langeafstandspaden door elkaar, dan weet je met een GPX-app zeker dat je de juiste markering volgt.”

Hele route zichtbaar

Inmiddels zijn de GPX-bestanden van het Noord-Hollandpad weer helemaal up-to-date en werken ze op mobiele telefoons en op gps-apparaten. De hele route, inclusief de alternatieve route is zichtbaar.


De provincie Noord-Holland is eigenaar van het Noord-Hollandpad.