HEERHUGOWAARD - Dit is een artikel afkomstig uit onze krant de update.

Verzet is dit jaar het thema tijdens de herdenking en viering van 4 en 5 mei in Nederland. In Nederland herdenken wij op 4 mei en vieren wij onze vrijheid op 5 mei.

4 mei – In stilte herdenken wij

In Heerhugowaard zijn herdenkingen georganiseerd bij het Dreefmonument op de Dreef en het Ravensbrück monument op de Oosttangent. Om 20:00 uur is men door het hele land, twee minuten stil. We herdenken de Nederlandse slachtoff ers van de Tweede Wereldoorlog en van de oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

DREEFMONUMENT

De herdenking begint om 18:30 uur in de Stationswegkerk. Om ongeveer 19:00 uur gaan de aanwezigen in een stille tocht naar het monument op de Dreef. Daarna volgt een kranslegging door het gemeentebestuur en de Stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard. Aansluitend na de kranslegging volgt het defilé.

RAVENSBRÜCKMONUMENT

De herdenking bij het vrouwenmonument aan de Oosttangent start om 19:45 uur. Leden van de Scouting vormen de erewacht bij het monument. Bij aankomst bij het monument volgt een kranslegging door het gemeentebestuur en de Stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard. Aansluitend is het defilé.

5 mei – Wij vieren onze vrijheid

Op 5 mei vieren wij de Bevrijding in Nederland. De hele dag door zijn er festiviteiten in heel Nederland. Zo ook in Heerhugowaard.

Om 13:30 uur zal er een bijeenkomst in Broekhorn plaats vinden, waar een herdenkingsplaquette door burgemeester Blase wordt onthuld ter nagedachtenis aan drie Heerhugowaardse verzetshelden. De her denkingsplaquette is door een crowdfund-actie van Dirk Wagenaar gerealiseerd. De plaquette is voor de drie verzetshelden Klaas Pluister, Cornelis Wagenaar en Rens Prins.

Net als vorig jaar zal ook dit jaar het Bevrijdingsvuur uit Wageningen naar Heerhugowaard worden gebracht. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette in Wageningen verspreiden verschillende mensen fakkels naar diverse steden in Nederland, als start van Bevrijdingsdag. Dit jaar zullen leden van atletiekvereniging Hera in de nacht van 4 en 5 mei het Bevrijdingsvuur naar Heerhugowaard brengen. Dit vuur komt op 5 mei aan op het Raadhuisplein.

Tijdens Bevrijdingspop zal er wederom een kofferbakmarkt en een braderie gehouden worden van 11.00 uur tot 15.00 uur op het Raadhuisplein. Ook zullen er diverse kinderactiviteiten gehouden worden, waaronder paardrijden en schminken.

Op het podium zullen er diverse artiesten en bands te beluisteren zijn. Er zijn optredens van: Memphis, Maas (oud Crossband), Henk Bolink, T-Rocks, Joost de Vries en DJ Bob-E.

Bevrijdingspop is op zaterdag 5 mei van 12.00 tot 00:00 uur en is gratis te bezoeken