HEERHUGOWAARD - In 1986 werd de eerste functionele 3D printer gemaakt. Toch was deze techniek tot aan het begin van deze eeuw nog heel bijzonder. Vanaf dat moment kwamen er ook 3D printers op de markt die geschikt waren voor hobbyisten. Eerst waren die printers vrij groot van stuk en ontzettend prijzig. Het duurde bovendien erg lang voordat je een klein object geprint had. Inmiddels hebben de 3D printers een aantal belangrijke ontwikkelingen doorlopen. Ben jij benieuwd wat de laatste ontwikkelingen zijn met betrekking tot 3D printers? Lees dan verder!


De prijzen zijn sterk gedaald
Nu de techniek achter de 3D printers al langer bestaat, kunnen de printers steeds goedkoper geproduceerd worden. Ook het materiaal waarmee de printers gevuld worden, het zogenaamde filament, wordt steeds goedkoper. 3D filament kun je beschouwen als de ‘inkt’ waarmee er geprint wordt. Nu is er echter geen sprake van inkt, maar van plastics. Omdat de prijzen zo zijn gedaald kan vrijwel iedere Nederlander zich een 3D printer veroorloven. Bovendien worden de printers ook steeds makkelijker te gebruiken. Je kunt eenvoudig een ontwerp downloaden en printen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, behalve een ontwerp en een printer, is PLA filament. Het filament is in tal van verschillende kleuren te verkrijgen, waardoor je ook zelf bepaalt welke kleur de voorwerpen die je print krijgen.

De printers worden steeds sneller
Hobbyisten die al langer gebruik maken van 3D printers zullen zeker gemerkt hebben dat de moderne printers steeds sneller zijn. Het duurt tegenwoordig minder lang om een ontwerp te printen dan 20 jaar terug het geval was. Ook wat dat betreft hebben de printers dus veel ontwikkelingen doorgemaakt. Het is zeker aan te raden om eens even na te gaan welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Steeds meer printers voor professioneel gebruik
De 3D printers voor hobbyisten zijn een aantal belangrijke ontwikkelingen doorgegaan, maar 3D printers worden ook steeds meer toegepast door specialisten. Voor allerlei verschillende doeleinden kunnen de printers gebruikt worden. Zo worden de printers tegenwoordig onder meer gebruikt om protheses op maat mee te maken. Wist je dat er zelfs al 3D printers terug te vinden zijn in het ISS ruimtestation? Dat laat ook direct zien hoeveel mogelijkheden er zijn met 3D printers. In de toekomst zullen de printers waarschijnlijk voor nog veel meer doeleinden gebruikt worden. Alhoewel de 3D printers de laatste jaren grote ontwikkelingen hebben doorgemaakt, stopt het hier dus zeker niet bij.