HEERHUGOWAARD - Heb je een eigen bedrijf en ga je regelmatig met de auto langs bij klanten? Dan kun je hier jouw privé auto voor gebruiken. Als je deze auto veelvuldig inzet voor zakelijke ritjes, is hij een stuk sneller aan vervanging toe. Daarom kan het interessant zijn om een zakelijke auto aan te schaffen. Toch ziet lang niet iedere ondernemer de voordelen van het zakelijk aanschaffen van een auto in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 4 voordelen van een zakelijke auto kopen op een rijtje.

1. Alle kosten die je maakt kun je opvoeren als zakelijke kosten

We hoeven jou ongetwijfeld niet te vertellen dat een auto behoorlijk wat kosten met zich meebrengt. Zo moet je een zakelijk autoverzekering afsluiten, motorrijtuigenbelasting betalen en krijg je te maken met kosten voor onderhoud. Daarnaast betaal je ook nog voor brandstof en misschien maak je zelfs wel de nodige kosten voor parkeren of de wasstraat. Kortom: een bedrijfsauto kan je behoorlijk wat geld kosten. Laat je hier niet door weerhouden om een zakelijke auto te kopen. Alle kosten die je met dit voertuig maakt, kun je namelijk opvoeren als zakelijke kosten. Doordat dit je fiscaal voordeel op kan leveren, wordt een zakelijke auto kopen ineens een stuk interessanter.

2. Je kunt btw terugvragen
Wanneer je als ondernemer iets voor je bedrijf koopt, kun je de belasting toegevoegde waarde (btw) terugvragen. Dit is voor een zakelijke auto eveneens het geval. Doordat er over een auto 21 procent btw betaald moet worden, wordt het aanschaffen van een zakelijke auto een stuk interessanter. Er gaat namelijk behoorlijk wat van de prijs af. Je betaalt de btw in eerste instantie overigens wel, maar kunt dit terugvragen bij de aangifte omzetbelasting.

3. Je mag de auto ook privé gebruiken
Wie denkt dat een bedrijfsauto alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt mag worden, heeft het mis. Je mag een zakelijke auto namelijk ook privé gebruiken. Het is overigens niet zo dat je een zakelijke auto voor alle privézaken mag gebruiken. Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in een zakelijke auto, krijg je namelijk te maken met bijtelling. De hoogte van de bijtelling hangt af van de cataloguswaarde van de zakelijke auto en het aantal kilometers dat je privé met het voertuig rijdt.

4. Dezelfde verzekeringen als voor particuliere auto’s
Heb je een zakelijke auto gekocht? Dan wil je hier ongetwijfeld zo snel mogelijk de weg mee op. Dit mag pas als je de auto verzekerd hebt. Als je ook de beschikking hebt over een particuliere auto, is het verzekeren van een zakelijke auto niet bijzonder lastig. Een zakelijke autoverzekering heeft namelijk dezelfde dekkingen als een particuliere autoverzekering. Dit betekent dat je uit de dekkingen WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco kunt kiezen. Kies niet lukraak één van deze dekkingen uit, maar kijk goed naar de voorwaarden van de zakelijke autoverzekering.