NEDERLAND - Wie dit septemberweekend nog van het strand wil genieten kan dat nog, want na maandagavond lijkt er de nodige verkoeling te komen en gaat men naar temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar.


Dit weekend start men op meerdere plaatsen met dichte mist, maar zowel zaterdag als zondag wordt die verdreven door de zon. Zondag wordt de warmste dag van deze regionale hittegolf met maxima tussen 27 graden op de Wadden, 30 graden in het noorden en 31 of 32 graden in het midden en zuiden van het land. Omdat er geen zeewind is zal het ook op de westelijke stranden tropisch zijn.

Ook maandag lijkt het nog een flink warme dag te worden. Na een zonnige start neemt in de loop van de dag wel vanuit het westen de bewolking toe en later is er kans op een regen- of onweersbui. De zwakke tot matige wind draait van zuid naar west en daardoor wordt het in het westen al wat minder warm met 24 tot 29 graden. In de oostelijke helft van het land blijft het tropisch met 30 à 31 graden.

Dinsdag wordt de warme lucht verdreven en dat gaat gepaard met een aantal regen- of onweersbuien. De aantrekkende (zuid)westenwind blaast de warme lucht naar het oosten weg. Het wordt 22 graden aan zee tot 25 graden langs de oostgrens. Tussen de buien door is er ook nog ruimte voor de zon.

Vanaf woensdag is het licht wisselvallig met een mix van zon, wolken en af en toe een bui. De temperatuur gaat flink naar beneden en komt uit tussen 19 en 21 graden, dit zijn ook normale temperaturen voor half september.

Ook op donderdag zullen de temperaturen rond de twintig graden uitvallen en blijft het grotendeels droog. Op vrijdag en in het volgende weekend kan de thermometer alweer een graadje hoger uitslaan richting de 22 graden met hier en daar wat bewolking, maar ook regelmatig zon.