HEERHUGOWAARD - Heb je tijdens de voorbije weken en maanden ook meer stilgezeten dan anders en ben je nu van plan om je sportschoenen na al die tijd weer aan te trekken? Dan zijn hier enkele tips die je in het achterhoofd moet houden als je na lange tijd weer begint met sporten.


Motivatie is belangrijk
Een betere uithoudingsvermogen, afvallen of meer spieren kweken? Wat jouw doel ook is, motivatie is het belangrijkste bij sporten. Jouw sportkledij aandoen en gaan sporten lukt alleen maar als je het echt wilt. Sommige onder ons zullen direct gemotiveerd zijn, terwijl motivatie bij de ander ver te zoeken is. Toch is - zelfs al heb je niet veel motivatie - elke stap die je zet, eentje in de juiste richting. Als je het moeilijk hebt om de motivatie te vinden, kan je bijvoorbeeld samen gaan sporten met een groep.

Ga voor diverse oefeningen
Het kan misschien verleidelijk zijn om een oefening steeds te herhalen, zodat je er nog beter in wordt. Toch is het aan te raden om diverse oefeningen te doen voor verschillende spiergroepen in plaats van te focussen op slechts één oefening. Als je weer opnieuw start met sporten, kies je het best voor cardiotraining zoals lopen en fietsen om zo jouw uithoudingsvermogen en ademhaling te verbeteren. Je kan ook andere basisoefeningen doen zoals squats en push-ups. Zo train je meerdere spiergroepen tijdens eenzelfde sessie en belast je elke spiergroep minder lang. Je kan ook gaan voor weinig belastende sporten zoals zwemmen en yoga om zo het gevoel met sporten terug te krijgen.

Vergeet niet op te warmen en te stretchen
Stap je voor de eerste keer weer op de fiets of ga je jezelf nog eens wagen aan een rondje lopen van vijf kilometer? Dan mag je vooral niet vergeten om op te warmen en te stretchen. Een goede warming-up bereidt je lichaam voor op het sporten. Je hart gaat al wat sneller kloppen, je longen krijgen wat meer zuurstof binnen en je spieren worden opgewarmd. Dat laatste is enorm belangrijk aangezien je daardoor minder kans hebt om blessures op te lopen.

Het maakt niet uit of je een professionele sporter bent of niet, de warming-up is altijd belangrijk. Nu dat de professionele sportcompetities van bijvoorbeeld het tennis, het wielrennen of het voetbal weer van start gegaan zijn, krijgen topsporters dit advies nog meer dan anders. Er zijn namelijk elk jaar vele sporters die zich moeten terugtrekken uit belangrijke wedstrijden vanwege blessures. Zo zorgen spierblessures ervoor dat veel Eredivisie spelers een (groot) deel van het Eredivisie-programma moeten missen vanwege hun (vermijdbare) blessures.

Ook stretchen ná het sporten is enorm belangrijk omdat je daardoor je lichaam en geest tot rust komt, stijfheid voorkomt, je spieren flexibeler worden en je een betere lichaamshouding creëert. Je kan eventueel ook eens langsgaan voor een sportmassage als je je lichaam nog optimaler wilt laten relaxen.


Maak er een gewoonte van en blijf realistisch