HEERHUGOWAARD - Vanuit de woonkamer fietsen dwars door de natuur in Frankrijk? Of over de idyllische fietspaden Breukelen verkennen? Dit wordt mogelijk voor cliënten van De Pieter Raat Stichting en andere seniorenuit Heerhugowaard op twee locaties van de stichting: Hugo-waard aan het Gerard Douplantsoen en De Raatstede aan de Dolomiet.

Virtueel natuurlijk, want zo’n grote afstand fietsen helemaal naar Frankrijk is voor veel senioren net iets te ver. A.s. vrijdag 16 maart om 14.30 uur is de feestelijke aftrap van het wekelijks terugkerende beweegprogramma op locatie De Raatstede.

Iedereen kan gratis aan deze feestelijke introductie deelnemen. Ook de sponsors zijn die middag aanwezig. Stichting PIUS sponsorde twee Silverfit Mile fietsen voor de locaties De Raatstede en Hugo-Waard. Deze spinning fietsen zijn verbonden aan een scherm waarop de Hollandse en buitenlandse fietsroutes te volgen zijn. ‘Deelnemers hebben het gevoel echt door de omgeving te fietsen, doordat de film zich aanpast aan het eigen fietstempo’, vertelt activiteitenbegeleider Antoinette Bronkhorst van De Raatstede. Met behulp van twee andere sponsors, Univé Regio+ en NH1816 Verzekeringen, die destijds benaderd zijn door de bevlogen vrijwilliger Adri de Boer, werden nog eens tientallen kleine fietstrainers aangeschaft. Deze zijn met de handen of voeten vanaf een stoel te bedienen. Op die manier kunnen de senioren in groepsverband met elkaar trainen.

De Pieter Raat Stichting vindt het erg belangrijk om lichamelijke beweging van haar cliënten en andere senioren te stimuleren. ‘Het vertraagt bijvoorbeeld de mentale achteruitgang’, weet Antoinette Bronkhorst één van de voordelen te noemen. ‘Daarnaast brengt het een hoop gezelligheid met zich mee bij de ouderen onderling en zorgt het ervoor dat ze minder snel angst en onrust ervaren.’

Geïnteresseerden kunnen vrijdag 16 maart gratis meefietsen en hoeven zich niet aan te melden. Voor eventuele volgende fietslessen kan er een strippenkaart via de receptie van Hugo-Waard of De Raatstede worden aangeschaft (3 strippen per keer, dit is €1,50 inclusief een kop koffie of thee).