Elk decennium kenmerkt zich niet alleen door bepaalde muziek, ook interieurs veranderen continu. Een jaren 70-lamp is een bekend fenomeen dat nu weer in de mode is. En zo zijn er uit de jaren 80 tot en met het vorige decennium allerlei andere typerende elementen te ontwaren in de woonwereld van nu. Vijf blikvangers op een rijtje, voor elk decennium één.

Jaren '70: stoelen en tafels in organische vormen

Op de website Gigameubel.nl zie je diverse invloeden uit de afgelopen decennia, terugvoerend naar de jaren 70, toen ronde dan wel organische vormen in waren. De ovale tafels op dat woonplatform zijn net zo populair als toen. Dergelijke vormen sluiten meer aan bij de natuur - waar ook niks haaks of vierkant is - en zorgen dus voor een landelijke sfeer. Daar zijn we in het derde decennium van deze eeuw steeds meer naar op zoek.

Jaren 80: zwart-wit als symbool van eenvoud?

De jaren 80 worden niet door iedereen herinnerd als vrolijke periode. Menigeen noemt atoomdreiging en economische recessie als eerste associatie met die tijd. Misschien kwam het daardoor dat mensen het strakke, zwart-witte interieur ontdekten. Vooral die zwarte accenten hebben beklijfd in de vorm van metalen details op allerlei meubels. Hedendaags wordt dat gecombineerd met hout: het sierlijke contrast tussen deze materialen is te zien in de diverse boekenkasten en dressoirs op het al genoemde woonplatform.

Jaren 90: ingelijste kunstreproducties en Franse filmposters aan de muur

Daarentegen kon de vrolijkheid niet op in de nineties, en werden interieurs dan ook eclectischer. Niemand keek op van zes verschillende stoelen aan een eettafel en meubels en muren kregen zowel pasteltinten als primaire kleuren. Aan de muren werd de ingelijste poster populair, liefst van een vintage Franse film. Ook reproducties van beroemde kunstwerken waren trendy. Veel mensen doen dat nu nog steeds, om hun persoonlijke stempel op het geheel te drukken.

Jaren 00: definitieve doorbraak van de hoekbank

Het woord zithoek is letterlijk geworden aangezien de hoekbank nu eerder regel dan uitzondering is. De weinige twee- of driezitters die géén hoekbank zijn, hebben steevast een hocker (een soort poef), die toch die L-vorm creëert. De hoekbank bestond al wat eerder, maar werd in deze eeuw massaal omarmd.

Jaren 10: Landelijk-industrieel zet de toon

Met veel grondstoffen kun je in interieurs eindeloos combineren. Denk aan een travertin tafel, houten stoelen en een metalen filmsetlamp ernaast. Het effect is smaakvol en wordt landelijk-industrieel genoemd. De oorsprong van de materialen is duidelijk terug te zien en refereert vanzelfsprekend aan de natuur, waarvan het belang (gelukkig) weer een gezien en beseft wordt. Vandaar de toename van duurzame meubels, zoals Gigameubel die ook vervaardigt.