HEERHUGOWAARD - Heb je al eens van een minimalistische verhuizing gehoord? Voor veel mensen is een verhuizing een soort nieuw begin. Je laat immers letterlijk je oude bestaan achter je en begint aan een nieuw leven op een nieuwe plek. De laatste jaren is het de trend om je verhuizing minimalistisch te houden. Dat wil zeggen dat je zo min mogelijk spullen meeneemt naar je nieuwe huis. Dat scheelt niet alleen ruimte in de verhuiswagen, maar het kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je weer aan een nieuw en fris leeg huis kunt beginnen. Zo heb je niet al die oude spullen om je heen in je nieuwe huis en heb je echt de ruimte om een nieuw bestaan op te bouwen.


Waarom kies je voor minimalistisch verhuizen?

Minimalistisch verhuizen wordt dus vooral gekozen door mensen die als het ware een frisse start willen maken. Je laat zo namelijk een groot deel van je oude leven achter je in de vorm van alle spullen die niet meegaan naar je nieuwe huis. Dit doe je door de hoeveelheid spullen die je hebt al voor de verhuizing te minimaliseren door ze weg te geven, te verkopen of in het uiterste geval weg te gooien. Dat scheelt stress, omdat je van tevoren al alle afwegingen hebt gemaakt over wat ermee gaat en wat niet. Ook zit je niet meer met de vraag hoe je van de spullen af komt die je niet meer gaat gebruiken. Doordat je hier al over hebt nagedacht en er al op hebt kunnen acteren had je waarschijnlijk al een nieuwe plek gevonden. Zo hoef je dus minder weg te gooien. Dat scheelt afval, wat beter voor de planeet is, maar het scheelt ook in de afvalkosten.

Zo kun je voor de verhuizing minimaliseren

De sleutel tot succes bij minimalistisch verhuizen is van tevoren al ‘ontspullen’. Minimalistisch verhuizen is echt een proces waar je doorheen gaat al voor de verhuizing zelf. Het voordeel is dus dat je op de verhuisdag zelf een stuk minder stress hebt, omdat je precies weet wat ermee gaat en als je goed afstand hebt gedaan van je spullen dan is dat helemaal niet veel meer. Hoeft het verhuisbedrijf meteen niet meer hun grootste wagen mee te nemen.

Geef tips over hoe lezers hun spullen kunnen minimaliseren, voordat ze verhuizen, zoals spullen sorteren en doneren, verkopen of weggooien.

Zo organiseer je jouw spullen

Ontspullen bij een verhuizing doe je 1 tot 3 maanden voor de verhuizing. Begin in een willekeurige kamer en je gaat je eigenlijk bij alles afvragen of je het nog nodig hebt. Zoals Marie Kondō zou zeggen: “Als je er niet gelukkig van wordt als je het vasthoudt, kan het weg”. Natuurlijk kun je dit ook volgens je eigen regels doen. Hoe dan ook zorg je ervoor dat je ruim de tijd hebt om op een nette manier van je spullen af te komen. Gooi bijvoorbeeld alles op een aanhangwagen en breng het naar de kringloop, verkoop goede spullen op internet en breng de dingen waar je écht niks meer mee kunt naar de stort. Wat er dan nog over is, pak je in en dat gaat mee naar je nieuwe woning.

Hoe kun je het beste inpakken?

Naast het ontspullen kun je tijdens het uitzoeken voor je minimalistische verhuizing ook meteen bezig gaan met de indeling van je nieuwe huis. Zo kun je bij ieder ding alvast labelen in welke doos het gaat, in welke ruimte het komt. Zo creëer je voor jezelf meteen alvast een plaatje in je hoofd van je nieuwe huis. Dit helpt natuurlijk ook bij de voorpret. Zo kun je tijdens het inpakken er snel voor zorgen dat alles is ingepakt en wordt de klus van het verhuizen zelf een koud kunstje. Zorg er wel voor dat je nog voldoende inpakmateriaal hebt. Daar kun je bijvoorbeeld ook oude kranten voor gebruiken of gewoon kledingstukken waar je serviesgoed in pakt. Allebei is schoon, het enige dat je nog hoeft te doen is de kleding opnieuw opvouwen voor je het in de kast legt.

Na de verhuizing

Een minimalistische verhuizing is een goede manier om jezelf een minimalistische levensstijl aan te meten. Dat is dan ook vaak de reden dat mensen voor deze manier van verhuizen kiezen. Het behoeft dan ook niet gezegd te worden dat het eigenlijk niet de bedoeling is om meteen weer een compleet nieuwe huisraad aan te schaffen, maar je kunt er natuurlijk ook je eigen draai aan geven. Hoe dan ook zul je merken dat het huis waarschijnlijk relatief leeg is als je het vergelijkt met je vorige woning. Dit brengt rust, orde en structuur. Met weinig spullen ben je ook nooit iets kwijt en verstikken je spullen niet zo. Geniet van je nieuwe woning.