HEERHUGOWAARD - De gemeente Dijk en Waard heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Met de ambitie om CO2-neutraal te worden, willen ze bijdragen aan een betere en schonere wereld. Hoe dit gerealiseerd gaat worden? Er zijn allerlei plannen, zoals de Transitievisie Warmte. Hierin is een eerste aanzet beschreven om woonwijken en bedrijfsterreinen van het aardgasnetwerk af te koppelen. Natuurlijk kun je als inwoner van Heerhugowaard ook een steentje bijdragen aan een beter klimaat en milieu. Hoe? Daar lees je hieronder meer over.

De meeste winst te behalen met goede woningisolatie

Het overgrote deel van het energieverbruik van een huishouden, bestaat uit het verwarmen van de woning. Nieuwbouwwoningen voldoen daarom tegenwoordig aan allerlei strenge duurzaamheidseisen. Zoals bijvoorbeeld goede gevel-, vloer- en dakisolatie en isolerende beglazing. Woningeigenaren van bestaande woningeigenaren doen er dan ook goed aan dit als eerst aan te pakken. Nadat je de woning goed hebt laten isoleren, kun je vervolgens gaan nadenken over alternatieven voor een cv-ketel, zoals de aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp. Houd hiervoor goed ontwikkelingen rond de Transitievisie Warmte in de gaten.

Kiezen voor energiezuinige verlichting

Aan ander belangrijk deel van het energieverbruik, komt door verlichting. Je kunt wel een woning met een energielabel A hebben, maar als je hier overal halogeenlampen hebt hangen ben je niet erg duurzaam bezig. Wel je woning energiezuinig verlichten is mogelijk met ledlampen. Ledlampen zijn wel iets duurder in aanschaf maar verdienen zichzelf in de loop der jaren al snel terug door het lagere energieverbruik en de langere levensduur. Vooral dimbare ledlampen zijn ideaal. Hiermee kun je namelijk zelf de gewenste lichtsterkte kiezen. Doordat je bijvoorbeeld niet én een sfeerlamp én een wat fellere functionele lamp hoeft te plaatsen, scheelt het ook nog eens lichtpunten.

Zelf duurzame energie opwekken


Daarnaast kun je nadenken over de mogelijkheid om zelf duurzame energie op te wekken. Bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Deze duurzame elektriciteit kun je onder andere gebruiken voor het gebruik van apparatuur zoals de wasmachine, het opladen van een elektrische auto en een warmtepomp. Iedere kWh die je zelf opwekt, hoef je niet af te nemen van een energieleverancier.

Gratis bezoek van een energiecoach


Als inwoner van de gemeente Dijk en Waard kun je thuis gratis advies krijgen van een lokale energiecoach. Deze – door Duurzaam Bouwloket opgeleide - coach werkt onafhankelijk en zonder commercieel belang. Hij of zij kan je vertellen welke maatregelen je kunt treffen aan je woning om deze energiezuinig en duurzaam te maken. Ook kun je tips krijgen om energieverspilling tegen te gaan.