HEERHUGOWAARD - Iedere generatie luistert en deelt op hun eigen manier hun favoriete liedjes. Het samenstellen van afspeellijsten is in de loop der jaren geëvolueerd, van de handgemaakte mixtapes tot de dynamische afspeellijsten in muziekapps op smartphones. Laten we een duik nemen in deze fascinerende tijdreis van muziek door de jaren heen.


Het digitale tijdperk: Muziekapps en hun invloed

Toen het internet rond 1997 toegankelijker werd, veranderde alles, inclusief de manier waarop we naar muziek luisteren. Aanvankelijk waren mp3's de nieuwste ontwikkeling. Je moest het downloaden op je iPod en later op je mobiele telefoon.

Na de smartphone werden muziekapps de gamechanger in de manier waarop we muziek ervaren en delen. Deze digitale revolutie maakte het gemakkelijker om nieuwe muziek te ontdekken, maar ook om gepersonaliseerde afspeellijsten te maken.

Volgens ExpressVPN domineerden grote namen als Spotify, Deezer en Apple Music het landschap. Toch zijn er ook minder bekende, opkomende spelers als Tidal, bekend om premium audiokwaliteit en exclusieve releases, en Pandora, dat zich onderscheidt met gepersonaliseerde radiostations op basis van luistervoorkeuren.

Deze platforms introduceren algoritmes die aanbevelingen doen op basis van luistergewoonten, waardoor gebruikers nieuwe muziek kunnen ontdekken die past bij hun persoonlijke voorkeur. Met functies zoals gedeelde afspeellijsten en sociale integratie, is het delen van je muzieksmaak nog nooit zo gevarieerd en eenvoudig geweest.

Van de 70's naar de 90's met LP's, mixtapes en cd's

In de gouden jaren van muziek was de LP dé standaard voor het beluisteren van muziek. De diepe, warme klanken van vinyl gaven een unieke ervaring voor die tijd. Hoewel de LP in de jaren '80 en '90 plaatsmaakte voor cassettebandjes en cd's, is er in de afgelopen jaren een heropleving van vinyl te zien.

Muziekliefhebbers van alle leeftijden herontdekken de charme van LP's, waardoor de platenspeler weer een geliefd item is in Nederlandse huiskamers. In 2022 steeg de omzet van vinylverkoop in Nederland met meer dan 30% tot € 37 miljoen, volgens recente data van NVPI Audio.

In de jaren 80 en 90 was een mixtape op cassettebandjes een liefdevol gebaar. Het was dé manier om met vrienden je favoriete nummers te delen. Het vereiste geduld, liedje voor liedje opnemen, de volgorde kiezen en een handgeschreven tracklist maken.

De cd evolueerde de mixtape naar cd-spelers. Vanwege de hoge kosten werd er zodra het kon via internet gebrand, wat illegaal was. We kopieerden muziek op een cd om mp3-downloads onderweg in een Discman te beluisteren. Met de streamingsdiensten van nu kunnen we ons dat bijna niet meer voorstellen. Maar wat brengt de toekomst dan?

De beat van een muzikale toekomst: AI en zelf muziek maken

Kunstmatige intelligentie (AI) is een geavanceerde assistent voor componisten en producenten. Met behulp van AI-tools doen artiesten inspiratie op, creëren nieuwe geluiden en verfijnen hun creaties. De eerste Grammy-inzending gegenereerd door AI heeft al plaatsgevonden, ook al werd ‘ie later toch afgekeurd.

AI kan suggesties doen voor melodieën, ritmes of zelfs teksten die passen bij de stijl of het gevoel dat een artiest wil overbrengen. Voor muziekapps kan AI nu nog nauwkeurigere en gepersonaliseerde suggesties bieden voor onze playlists.