HEERHUGOWAARD - Op zaterdag 19 juni biedt interviewer Eddy van der Ley het publiek in Cool een blik in het leven en de carrière van ex-topvoetballer Willem van Hanegem. De Kromme zal hoogstpersoonlijk verhalen vertellen over de gouden tijden van Feyenoord, het Nederlands Elftal en ook zijn trainersloopbaan. Hou de website en de sociale kanalen van Cool in de gaten voor de kaartverkoop.


Gouden jaren

Willem van Hanegem (Breskens, 20 februari 1944) is tegenwoordig columnist bij het Algemeen Dagblad, analist bij ESPN, vaste gast in Harry Mens' Business Class en fervent golfer. Maar het publiek zal vooral geïnteresseerd zijn in de verhalen over de jaren '70, toen hij de eerste Nederlandse Champions League-winst (toen nog Europacup I) behaalde met Feyenoord, en later met Oranje floreerde op de grote toernooien.

Andere tijden, andere wetten
Niet alleen het voetbal zag er toen anders uit: het commentaar kwam tot de kijker via een telefoonlijn en de beelden waren nog in zwart-wit. Online surfen, chatten, autoverzekeringen vergelijken, het was allemaal nog science fiction. Ook van de VAR was nog geen sprake, dus het is niet moeilijk voor te stellen dat het spel een stuk harder was. De overtredingen die Van Hanegem en zijn maatjes Rinus Israël en Theo Laseroms maakten, leken meer op middelgrote verkeersongelukken, zoals voetbalschrijver Michel van Egmond het doorgaans uitdrukt.

Sierlijke speler
Maar vooral stond Van Hanegem bekend om zijn sierlijke spel, dat met dat van Lionel Messi is te vergelijken. 'Vuile meters' maakte hij niet graag, liever verstuurde hij met buitenkantje links de mooiste steekballetjes. Zijn bijnaam De Kromme dankt hij niet aan die effectvolle pasjes, zoals velen denken, maar aan zijn gebogen lichaamshouding. Net als Lionel Messi kon hij het zich permitteren een beetje op het middenveld in het rond te sjokken - zijn techniek en inzicht waren ongeëvenaard.

'Weet je niet'
Van Hanegem kan er uren over vertellen op zijn kenmerkende gortdroge toon, vaak gelardeerd met zijn vaste stoplap 'weet je niet'. Schrijver Nico Dijkshoorn mocht ooit op pad met zijn idool namens Voetbal International en schreef onder de indruk te zijn van diens verschijning. Hij was vooral in zijn nopjes toen de ex-AZ-speler al in de auto 'weet je niet' tegen hem zei. Dat voelde als een eer, aldus Dijkshoorn. Het tekent de mythische status die Van Hanegem geniet bij veel (oudere) voetbalfans. Sommigen plaatsen hem zelfs hoger op de ladder dan Johan Cruyff, al blijft dat een Beatles/Stones-discussie. Hoe dan ook belooft het interview in Cool, dat afgenomen wordt door ex-voetballer en schrijver Eddy van der Ley, een boeiende voorstelling te worden op zaterdag 19 juni.