HEERHUGOWAARD - Zuco 103, de Nederlandse band rondom de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira, komt in december naar Podium Victorie. De swingende crossover-act, waarvan de muziek omschreven wordt als 'tropical electronic' viert dit jaar haar 20-jarig bestaan met een tour door Nederland. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van het poppodium.

Acid jazz
Nog vóór de eeuwwisseling ontstond Zuco 103. In 1999 wordt Feyenoord kampioen, komt Bill Clinton onder vuur te liggen en is de mensheid in de ban van de millenniumbug. Op Veronica start het programma Big Brother. Gebruik van internet staat nog in de kinderschoenen, even snel concerttickets scoren of een auto verzekeren via de smartphone klinkt nog ver weg. In Nederland vormen drummer Stefan Kruger en toetsenist Stefan Schmid tezamen met de Braziliaanse vocaliste Lilian Vieira de formatie Rec.a., een naam die al snel verandert in Zuco 103. De band komt voort uit de scene rondom acid jazz-groepen zoals New Cool Collective en stort zich op de opkomende crossover tussen live muziek en dance. Schmid noemde het 'Brazilectro'.

Grote festivals wereldwijd
Zuco 103 werd een pionier binnen het genre. Hun frisse geluid vond navolging. Over de hele wereld klampten DJ's, muzikanten zich vast aan de swingende mengeling van drum'n bass, samba, dub, funk, en traditionele Braziliaanse invloeden. Journalisten omschreven het als nieuwe, verrassende en vooral dansbare muziek. Zuco 103 kon haar ei wereldwijd kwijt in clubs en op grote festivals: Fuji Rock Japan, Lowlands, Rock Werchter en North Sea Jazz bijvoorbeeld. Grote evenementen waar de band steevast in het oog sprong en de menigte in beweging kreeg. Elektronische dance, maar dan op een warme manier, het werkte goed voor het drietal omdat de mogelijkheden eindeloos waren en zijn. Er is simpelweg geen reden om te stoppen.

Niet in een hokje
Veel bands roepen niet 'in een hokje te passen' en dat gaat zeker op voor deze act, die in 2019 het album Tripicalismo uitbracht. Recensenten raken niet uitgepraat over de eclectische sound, maar zijn het over één ding eens: live moet dit elke concertzaal omtoveren in een dansend en feestend geheel. Zuco 103 bewijst dit immers al twee decennia. Ruim twintig jaar na de oprichting is de mix van stijlen verder uitgediept en klinkt Zuco 103 juist dankzij allerlei muzikale nevenactiviteiten hechter dan ooit, zo laat de band weten. Gesterkt door de wereldwijde opkomst en erkenning van de tropical electronic music, is de band doorgegaan met spelen en opnemen en viert het dit jaar haar 20-jarig bestaan met een tour door Nederland. Op 4 december staat het gezelschap in Victorie, dat overigens eind april begint met shows voor 100 bezoekers in het kader van een landelijke pilot.