HEERHUGOWAARD - In de nieuwste Woningmarktmonitor heeft ABN AMRO opnieuw haar verwachtingen voor de woningmarkt aangepast. Door het gebrek aan woningen dat op het moment te koop staan blijven de huizenprijzen nog verder stijgen. “Dit maakt het voor kopers erg lastig om een geschikte, betaalbare woning te vinden,” zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Gemiddelde stijging huizenprijzen bijgesteld naar 15%

Eerder dit jaar ging het Economisch Bureau nog uit van een huizenprijsstijging van 12,5%, maar heeft dit nu bijgesteld naar een gemiddelde stijging van 15%. Ook voor 2022 verwacht het Economisch Bureau al een stijging van 10% in plaats van 5%. De prijsstijging blijft doorzetten omdat veel kopers boven de vraagprijs blijven bieden. “Volgens de cijfers van het CBS en het Kadaster lagen de huizenprijzen afgelopen augustus 17,8% hoger dan een jaar geleden. De verwachting is dat de prijsstijging de komende maanden hoog blijft,” aldus Bokeloh.

Daling aantal woningaankopen
Hoewel in de eerste maanden van dit jaar het aantal woningaankopen nog op recordhoogte lag, ziet ABN AMRO nu dat het aantal aankopen aan het afnemen is. De aanvankelijke stijging in aankopen kwam vooral doordat starters hun aankoop over het jaar heen hadden getild door de verlaging van de overdrachtsbelasting. Ook nieuwbouwwoningen worden minder verkocht. Het aantal nieuwe koopwoningen zal op de korte termijn niet snel toenemen; dit komt doordat het aantal afgegeven bouwvergunningen niet voldoende stijgt om in de groeiende woningbehoefte te voorzien.

Weinig keuze
Kopers hebben weinig keuze op de woningmarkt en daardoor moeten zij direct toeslaan wanneer ze iets geschikts voorbij zien komen. Makelaarsvereniging NVM geeft aan dat in het derde kwartaal van 2021 nog minder dan 17.000 woningen te koop stonden. Ook zag de vereniging dat de woningen gemiddeld maar 23 dagen te koop stonden. Doordat het moeilijk is om een woning te vinden zetten mensen hun huis nu ook minder snel te koop. Daarbij komt dat de huidige prijsstijgingen aanmoedigen om een eventuele verkoop uit te stellen. Hierdoor wordt het woningaanbod nog verder naar beneden gedrukt.

Lichtpuntje bij de woningbouw

Met het oog op het huidige woningtekort en de doorzettende bevolkingsgroei zullen er tot 2030 in Nederland maar liefst 900.000 nieuwe woningen bij moeten komen. De ervaring leert dat niet alle plannen gerealiseerd zullen worden en dat er 30% meer woningen nodig zijn dan de doelstelling. Met een doelstelling van 960.000 woningen kom je in dat geval in de richting van de vereiste 1.170.000 woningen. Het goede nieuws is dat het kabinet meer geld wil besteden aan de versnelling van de bouw van nieuwe woningen. Afgelopen Prinsjesdag werd dan ook aangekondigd dat er de komende tien jaar jaarlijks 100 miljoen euro in geïnvesteerd zal worden.