HEERHUGOWAARD - Ieder jaar in september presenteert Apple de nieuwste iPhones. De verwachting is dat Tim Cook ook dit jaar uit de doeken zal gaan doen welke modellen het gaan worden. Het evenement waarop de nieuwe iPhones en Apple Watches worden onthuld, is doorgaans in de tweede week van september. De nieuwe iPhone serie zal iPhone 15 gaan heten en heeft mogelijk een vergelijkbare line-up als de iPhone 14: de iPhone 15, de iPhone 15 Plus, de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. Dat betekent dat er waarschijnlijk geen nieuwe iPhone SE wordt aangekondigd en dat de iPhone 15 mini er ook niet in zit.


Verwachtingen iPhone 15

Naar verwachting zal de iPhone 15 zowel qua innerlijk als qua uiterlijk veranderen. Een nieuwe iPhone SE zit er waarschijnlijk niet in, want Apple zou zich dit jaar volledig gefocust hebben op de ontwikkeling van de iPhone 15. De line-up zal waarschijnlijk bestaan uit de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. Daarmee is ook duidelijk dat er dit jaar waarschijnlijk nog geen iPhone Ultra komt. Er zijn wel diverse geruchten dat zo’n toestel in de toekomst door Apple op de markt wordt gebracht, maar nieuwe geruchten laten ook zien dat dit nog wel even zal duren, als dit aan de orde zal zijn.

iPhone 15 en iPhone 15 Plus

Vrijwel zeker is dat de nieuwe iPhone 15-serie in september dit jaar wordt aangekondigd. Het wordt een interessante update. Dat is ook nodig: de iPhone 14 was in vergelijking met de iPhone 13 weinig vernieuwend. De grootste updates vonden we in 2022 bij de Pro-modellen. De iPhone 15 zal waarschijnlijk voorzien zijn van een 6,1 inch groot OLED-scherm. ProMotion zoals bij de Pro-modellen zal nog niet beschikbaar zijn. Wel krijgen zowel de iPhone 15 als iPhone 15 Plus een nieuwe processor, een betere camera en bovendien het Dynamic Island.

Met deze veranderingen zullen er geen nieuwe iPhones meer zijn die de notch nog hebben. Vorig jaar was het Dynamic Island alleen nog gereserveerd voor de Pro-toestellen Naar verwachting kunnen consumenten de iPhone 15 met abonnement rond de tweede helft van september bestellen. Ben je geïnteresseerd, houd dan goed in de gaten wanneer deze nieuwe iPhones (met abonnement) verkrijgbaar zijn.

iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max

De grootste veranderingen zijn meestal te vinden bij de Pro-serie. Ook dit jaar zullen de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max de grootste vernieuwingen krijgen. De toestellen blijven een schermformaat van 6,1 inch en 6,7 inch houden. Er zijn wel diverse geruchten dat Apple een grote verandering aan de behuizing zal doorvoeren. Apple zou van roestvrij staal willen afstappen en kiezen voor een meer premium materiaal zoals titanium. Ook de achterkant van de titanium iPhone krijgt een volledige make-over. Wel blijven de zijkanten vlak en plat, maar lopen deze over naar de achterkant van glas. Daarmee is het ontwerp te vergelijken met de iPhone 5. Eén van Apples bestsellers.

Naar verwachting zullen de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max een nieuw scherm krijgen met dunne, gebogen schermranden. Daardoor zullen de randen aan de zijkanten minder zichtbaar zijn. Dit ontwerp is het best te vergelijken met de Apple Watch 8, maar dan wel met een plat scherm. Het scherm ziet er daardoor een stuk groter uit en past beter bij het ontwerp van de iPhone 15 Pro. Mogelijk krijgt de gewone iPhone 15 ook een nieuw scherm, maar blijven de dikkere randen zichtbaar. Dat terwijl de duurdere modellen een ontwerp hebben waarbij de randen een stuk kleiner zijn. Enkel de iPhone 15 Pro Max zou bovendien voorzien worden van een periscooplens, als vervanger van de telelens. Daardoor is het mogelijk om tot vijf keer optisch in te zoomen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het beeldmateriaal.

Prijzen

De iPhone 15 Ultra was regelmatig in het nieuws en zou de Pro Max gaan vervangen. Maar toch zal dat dit jaar nog niet aan de orde zijn. Mogelijk voegt Apple dit toestel later toe als een duurder alternatief. Het zou kunnen dat we nog twee jaar moeten wachten totdat dit toestel geïntroduceerd wordt.

Wat vrijwel zeker is, is dat de iPhone 15 dit jaar weer duurder zal worden. Dat geldt vooral voor de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. Daarbij zal de prijsverhoging het meest te merken zijn bij de iPhone 15 Pro Max vanwege de titanium behuizing en de periscooplens, die niet bij de kleinere iPhone 15 te vinden zal zijn. Naar verwachting stijgt de prijs van Apples duurste toestel met zo’n 100 tot 200 euro. Daarbij zou de minimumopslag verhoogd worden van 128GB naar 256GB.

Hoe dan ook, is deze zomer weer mooi voor smartphone liefhebbers, nu we de iPhones uit de 15 serie in het vooruitzicht hebben.