HEERHUGOWAARD - Onlangs werd bekend dat Podium Victorie deel uitmaakt van een landelijke pilot omtrent het gebruik van sneltesten binnen de culturele sector. Hoe heeft de concertzaal zich gehouden in een tijd dat er vooral veel geschoven en gepuzzeld moet worden, en men intussen de aandacht van het publiek wil vasthouden?

Schuiven
Ruim een jaar na de uitbraak hebben zowel publiek artiesten niet veel kunnen genieten van live muziek en dance, waar Podium Victorie zich in specialiseert. Waar veel artiesten een carrièreswitch overwogen, gedwongen waren een persoonlijke lening aan te vragen of op andere manieren het hoofd boven water moesten houden, is ook de zaal aan de Pettemerstraat 2020 niet ongeschonden doorgekomen. Contracten werden niet verlengd en de voornaamste werkzaamheden bestonden uit rekenen, puzzelen, schuiven met data en opnieuw schuiven met data na de zoveelste teleurstellende persconferentie.

Covid-proof content
De Alkmaarse poptempel is continu bezig geweest om het publiek bezig te houden met Covid-proof activiteiten. Dit varieert van het verkopen van merchandise (meer om de aandacht vast te houden dan om inkomsten te genereren), het opnemen van zogenaamde Deurmatsessies (filmpjes van korte optredens van regionale artiesten in hun voordeur) en online evenementen. De maandelijkse popquiz kluistert veel liefhebbers, tot in Italië en Midden-Amerika aan toe, aan het Twitch-kanaal van Victorie. Ook verscheen een afvaardiging van de creatieve staf al enkele malen op Kink FM, om daar zelf een uur lang radio te maken.

Karaoke Take Away
Creativiteit is een must voor een concertzaal. Zo organiseerde Victorie een aantal jaren geleden het no-budget Winterpeen Festival. Een intussen jaarlijks uitverkopend evenement dat in samenwerking met lokale artiesten en ondernemers de bekende vorm kreeg en nu een Alkmaarse traditie is. Ook in coronatijd worden er veel in het oog springende evenementen op poten gezet. De Karaoke Take Away bijvoorbeeld, of De Grote Online Zonder Gene Bingo Show, een hilarisch en balorig tafereel dat niet onderdoet voor menig entertainment op de landelijke tv.

Livestreams en Artist In Residence
Tot slot zijn er livestreams van bekende DJ's van normaal gesproken bomvolle feesten zoals Barcode. Ook verblijven er artiesten aan de Pettemerstraat onder de noemer Artist In Residence: de band Paceshifters maakte hier gebruik van om aan nieuwe muziek te werken en het podium terug te betalen met exclusieve beelden en interviews. Het is prijzenswaardig dat het poppodium zo veel vermaak weet te bieden in een intensieve periode waarin sommige concerten al drie keer of zelfs vaker van datum gewisseld zijn. Wie op de hoogte wil blijven van alle nieuwe evenementen - al dan niet online - kijkt op de facebookpagina van Victorie.