Zitten op straat

Straatmeubilair en andere openbare objecten zoals fonteinen of rotondes kunnen worden geadopteerd. Bedrijven bekostigen de aanschaf en zorgen voor het onderhoud. Publiciteit is in feite het rendement zoals de groenverlichte fontein in de vorm van een ster. De fontein is gefinancierd door Heineken.

Functie
Straatmeubilair is van oudsher aanwezig in het stads- en dorpsbeeld. Soms fraaie ontwerpen zoals boombanken of doordachte architectonische exemplaren die een grotere doelstelling hebben als zitten alleen. Zitplekken in de openbare ruimten hebben een sociale functie. Het kunnen ontmoetingsplekken creëren.

Design
Park- en straatdesign. Over de ontwerpen van afvalbakken, boomroosters, parkbanken en straatbanken, fietsrekken, afzetpalen, plantenbakken tot picknicksets, is nagedacht. Op de vakbeurs facilitair & Gebouwbeheer, de jaarlijks gehouden vakbeurs worden innovatieve ontwerpen getoond.

Wachtkamer
In (semi) openbare ruimten is altijd een wachtruimte aanwezig. Een comfortabele wachtruimte met mooi, sfeervol meubilair kan de ervaring een stuk aangenamer maken. In een ziekenhuis, wachtkamer of zorginstelling is een entree bepalend of een bezoeker zich welkom voelt. Met fraai, uitnodigend meubilair kan rust gecreëerd worden. Onderhoudsvriendelijk meubilair dat eenvoudig schoon en hygiënisch te houden is, speelt vooral in zorgomgevingen een belangrijke rol. Meubilair kan worden gekoppeld aan de kleur of logo van een organisatie.

Materiaal
Het materiaal van wachtbanken is divers. Hout, praktisch HPL, kleurrijk kunststof of stijlvol staal. Kiest men voor hout dan kiest men voor een warme uitstraling. In combinatie met beton kan een houten bank juist weer een wat stoerdere indruk geven. Meubels gemaakt van High Pressure Laminate staan voor duurzaam en bijzonder onderhoudsvriendelijk. Kunststof is nagenoeg onderhoudsvrij en biedt een pallet van kleurmogelijkheden. Stalen banken bieden een stijlvol, modern design of juist een klassieke outlook.

Buitenmeubilair kan een eye catcher zijn zoals de bank van vijf meter lang en twee meter hoog. Deze reuzen bank staat in de vestingstad Elburg aan de nieuw ingerichte haven. De bank nodigt uit om selfies te maken.