De basisverzekering is verplicht voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Hiermee ben je verzekerd voor medisch noodzakelijke zorgkosten, zoals kosten die je maakt voor de huisarts, medische specialisten en voorgeschreven geneesmiddelen. Naast de basisverzekering kun je één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluiten. Zo kun jij je aanvullend verzekeren voor de tandarts en fysiotherapie. Twijfel je nog? Lees dan vooral verder, want in deze tekst vertellen wij je wat het voordeel is van aanvullende verzekeringen.


Uitgebreidere dekking

Wie alleen de basisverzekering afsluit, is enkel verzekerd voor medisch noodzakelijke zorgkosten. Als je zorg nodig hebt die buiten de dekking van deze verzekering valt, draai je zelf op voor de kosten. Je denkt misschien niet dat dit zo’n probleem is, maar de kosten voor deze zorg kunnen hoog oplopen. In het ergste geval kun je op jaarbasis honderden of zelfs wel duizenden euro’s extra kwijt zijn. Breid jij je zorgverzekering uit met één of meer aanvullende verzekeringen? Dan verklein je de kans op extra zorgkosten. Je profiteert immers van een uitgebreidere dekking, waardoor meer zorgkosten vergoed worden.

Mogelijkheden met betrekking tot aanvullende verzekeringen

Het is niet zo dat je helemaal geen zorgkosten meer hebt als jij je aanvullend verzekert. Bij de meeste verzekeraars kun je namelijk uit verschillende aanvullende verzekeringen kiezen. Reden genoeg om je hier eerst in te verdiepen voordat je de knoop doorhakt. De aanvullende verzekeringen kunnen per verzekeraar verschillen, maar jij kunt je overal in ieder geval aanvullend verzekeren voor de tandarts en fysiotherapie.

Wat er precies vergoed wordt, kan bij iedere verzekeraar anders zijn. De inhoud van aanvullende verzekeringen wordt – in tegenstelling tot de basisverzekering – niet door de overheid bepaald, maar door de verzekeraars zelf. Vandaar dat een aanvullende verzekering voor de tandarts bij de ene verzekeraar uitgebreider is dan bij de andere. Dit heeft uiteraard ook invloed op de premie. Je betaalt logischerwijs een hoger bedrag per maand als de dekking uitgebreider is.

Hoe zit het met eigen risico?

Het is je vast niet vreemd dat je bij zorgverzekeringen te maken krijgt met eigen risico. Zo geldt er voor de basisverzekering bijvoorbeeld een verplicht eigen risico. Je verzekeraar vergoedt zorgkosten pas als je eigen risico ‘op’ is. Voor bepaalde zorg uit de basisverzekering betaal je overigens geen eigen risico. Daarnaast kun je nog voor vrijwillig eigen risico kiezen. Als je dit doet, wordt het verplicht eigen risico verhoogd met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Je draait zo zelf op voor een groter deel van de zorgkosten, maar je bespaart ook op de premie als je voor vrijwillig eigen risico kiest. Sluit je een aanvullende verzekering af en heb je zorg nodig die hierdoor gedekt wordt? Dan betaal je geen eigen risico, want dit geldt niet voor aanvullende verzekeringen.

Bereken of aanvullende verzekeringen interessant zijn

Een aanvullende verzekering brengt ook een groot nadeel met zich mee, want je zorgverzekering wordt er duurder van. Daarom staan de meeste mensen niet te springen om zich aanvullend te verzekeren. Toch is het niet verstandig om deze verzekeringen, maar zo links te laten liggen, want je kunt er ook veel door besparen. Bereken daarom eerst of aanvullende verzekeringen interessant zijn. Probeer in te schatten welke zorg je aankomend jaar verwacht nodig te hebben en bepaal op basis hiervan of het slim is om je aanvullend te verzekeren.